Afdrukken

Egypte / Nabije-Oosten

Het imposante borstbeeld van een Ptolemaïsche koningin is wereldberoemd. Het is het meest indrukwekkende beeldhouwwerk uit de verzameling van het Koninklijk Museum van Mariemont. Raoul Warocqué verwierf het tijdens een reis in Egypte en het gaf de aanzet tot zijn Egyptische verzameling. Daarnaast was zijn ontmoeting in 1911 met de Franse archeoloog en handelaar Daninos Pacha ook bepalend. De collectie uit Mariemont heeft als bedoeling een zo breed mogelijk beeld te geven van de Egyptische maatschappij, haar geloof en haar begrafenisriten.

Raoul Warocqué steunde gedurende korte tijd archeologische opgravingen in Heliopolis, maar de resultaten voldeden niet aan zijn verwachtingen. Sindsdien zijn nieuwe perspectieven ontstaan voor een verdere uitbreiding van de verzameling door middel van thema’s zoals de kennisvectoren, industrie en techniek uit de pre-dynastieke periode, de ontwikkeling van technieken voor de vervaardiging van keramiek, enz. Er werden ook inspanningen geleverd om periodes uit de Egyptische beschaving te belichten, die nog niet goed vertegenwoordigd waren.

Al vanaf de stichting van het museum staan de beschavingen rond de Middellandse Zee en het Midden-Oosten in het centrum van de belangstelling. Raoul Warocqué toonde indertijd veel interesse voor de godsdiensten van deze beschavingen. Aan de stukken die daarvan getuigen werden een aantal andere thema’s en regio’s toegevoegd: Iran, Irak, Syrië, Turkije, Noord-Afrika. Het centrale thema is de uitwisseling tussen beschavingen, maar het sluit andere benaderingen niet uit. Deze zijn vooral voelbaar in de oude en islamitische keramiek, uitwisselingspunt tussen het Verre Oosten en Europa. Zo slaan de beschavingen van het Midden-Oosten een brug tussen twee werelden en dragen ze bij tot een beter begrip van de geschiedenis.

Het Koninklijk Museum van Mariemont is open van dinsdag tot en met zondag en feestmaandagen, van 10u tot 18u. 

 

Telefoon : + 32 (0)64 21 21 93

 

E-mail : info(at)musee-mariemont.be

 

Het Park van Mariemont is open van 8u tot 18u.

 

La Terrasse de Mariemont (restaurant) is binnen en buiten geopend, mits reservering (+32 (0)64 27 37 63).

 

De bibliotheek : open mits reservering (+32 (0)64 27 37 78).

 

Dank u voor uw begrip !

En tot binnenkort !