De pedagogische dienst biedt u verschillende benaderingen aan van de permanente collecties en tijdelijke tentoonstellingen, via documenten voor klassen, workshops of rondleidingen. Hierbij voegt zich nog een speciaal programma voor onze gehandicapte bezoekers.

Dankzij onze online hulpmiddelen kunt u gratis documenten downloaden (bezoekersgidsen, documentatie voor klassen…) maar ook video’s bekijken.

De bibliotheek van het Koninklijk Museum van Mariemont is een studie- en onderzoeksbibliotheek die zich uitstrekt over een veelomvattend gebied dat vooral betrekking heeft tot geschiedenis, archeologie en kunstgeschiedenis.

Het « Atelier du Livre » is een opleidingscentrum waar u zich kunt inwijden tot de artisanale en artistieke technieken van het boek, van de bibliofiele boekbinding tot de moderne assemblage procedés.

Musée royal de Mariemont

Afdrukken

De bibliotheek van het Koninklijk Museum van Mariemont is een uitgebreide studie- en onderzoeksbibliotheek hoofdzakelijk op het gebied van geschiedenis, archeologie en kunstgeschiedenis. Door de rijkdom aan oude, kostbare verzamelingen, gespecialiseerde documentatie en informatiserings- en digitaliseringsprogramma’s vormt het een van de voornaamste wetenschappelijke bibliotheken van de Franstalige Gemeenschap in België. De bibliotheek werd net als het Domein van Mariemont in 1917 aan de Belgische staat nagelaten door de Henegouwse industrieel en mecenas Raoul Warocqué. Als erfgenaam van de kostbare boekenverzameling van zijn donateur is de bibliotheek zich blijven uitbreiden en bezit thans een verzameling van ruim 130.000 werken. De bibliotheek is gehuisvest in de gebouwen van het museum en verwelkomt bezoekers, studenten en onderzoekers in een ruime leeszaal, waar men vrij toegang heeft tot een documentatie, die duizenden volumes omvat. Catalogi op kaarten en in databasebestanden geven toegang tot alle verzamelingen.

Voornaamste disciplines

Geschiedenis - Kunstgeschiedenis – Archeologie
Klassieke filologie – Verre Oosten
Kunstnijverheid (hoofdzakelijk keramiek)
Bibliofilie - Museologie

Aantal volumes

130.000 volumes, waaronder 400 titels van courante tijdschriften.

Samenstelling van de verzamelingen

Warocqué Fonds (schenking van Raoul Warocqué, 1870-1917):

Waardevolle geschriften (zeldzame uitgaven van de 15e tot aan het begin van de 20e eeuw, versierde boekbanden, geïllustreerde boeken…), documentaire bibliotheek.

Aanvullingen en schenkingen na 1935:

Naast regelmatige aankopen van werken en tijdschriften over de vakgebieden van het Museum, werden de verzamelingen ook uitgebreid met uitzonderlijke giften:

° Fonds Michaux : wiegendrukken, aldines, bijbels en religieuze werken, geïllustreerde boeken.

° Fonds Charles Bertin: manuscripten en originele uitgaven uit de Franse literatuur van de 20e eeuw, kunstbanden.

° Fonds Charles Plisnier: archieven van de Belgische schrijver Charles Plisnier (1896-1952).

° Fonds Geoffroy de Beauffort: automobielliteratuur, gedecoreerde boekbanden, originele uitgaven en exemplaren op groot papier.

Omwille van veiligheidsredenen worden tassen en jassen niet toegelaten in het museum en moeten ze aan het onthaal achtergelaten worden. Wij danken u alvast voor uw begrip.