Afdrukken


Mariemont is eenerzijds een museum waarvan de collecties rivaliseren met de grootste musea, zowel in kwaliteit als in draagwijdte en anderzijds een magnifiek park met zeldzame plantensoorten en eeuwenoude bomen, met kleurrijke perken van rhododendrons en azaleas, met kronkelende padjes waar de wandelaar op elk seizoen nieuwe landschappen kan ontdekken.

Het park van Mariemont ( 45 ha groot) is één van de mooiste van België. De dreef zgn "van Mariemont"  geeft er toegang aan.

Het park stamt uit de tijd van Nicolas Warocqué, stichter van een grote dynastie steenkoolbazen en één van de belangrijkste leden van de “Société Minière du Parc de Mariemont”. Deze onderneming werd in 1802 opgericht met als doel de rijke ondergrond van het domein van Mariemont uit te baten. In 1829 koopt Nicolas een stuk grond in het bos van Mariemont om er zijn kasteel te bouwen en er een park aan te richten van ongeveer 27 hectaren.

 

Het park van vandaag behoud nog veel van de aanrichtringen van het begin van de 20ste eeuw. Dee eerste plannen werden in 1832 getekend door Charles-Henri Petersen volgens het model van de Engelse landschapsparken van toen. Daarom vindt men er grote grasvelden, vijvers, struikperken en kronkelende voetpaden. Latere werken zullen de sfeer van het park behouden. De belangrijkste aanpassingen gebeuren in de tijd van Raoul Warocqué die bijvoorbeeld de ruines van het kasteel van Karel van Lotharingen in het geheel laat opnemen.

Het Museumteam heeft u nodig ! Beantwoord deze vragenlijst en help ons bij het maken van onze nieuwe website http://mariemont.covservices.net/Web.asp !


 

 

Het Koninklijk Museum van Mariemont heeft het genoegen zijn HEROPENING vanaf 1 december 2020 aan te kondigen.

Het museum is alle dagen open, van 10u tot 18u (behalve op maandagen die geen feestdagen zijn).

 

Het Park van Mariemont is geopend.

 

La Terrasse de Mariemont (restaurant) opent weer op zaterdag 8 mei, op reservatie.

 

Bibliotheek : geopend op reservatie.

 

Het Atelier du Livre is geopend op reservatie.

 

Dank u voor uw begrip !
En tot binnenkort !


 

 

Omwille van veiligheidsredenen worden tassen en jassen niet toegelaten in het museum en moeten ze aan het onthaal achtergelaten worden. Wij danken u alvast voor uw begrip.