De pedagogische dienst biedt u verschillende benaderingen aan van de permanente collecties en tijdelijke tentoonstellingen, via documenten voor klassen, workshops of rondleidingen. Hierbij voegt zich nog een speciaal programma voor onze gehandicapte bezoekers.

Dankzij onze online hulpmiddelen kunt u gratis documenten downloaden (bezoekersgidsen, documentatie voor klassen…) maar ook video’s bekijken.

De bibliotheek van het Koninklijk Museum van Mariemont is een studie- en onderzoeksbibliotheek die zich uitstrekt over een veelomvattend gebied dat vooral betrekking heeft tot geschiedenis, archeologie en kunstgeschiedenis.

Het « Atelier du Livre » is een opleidingscentrum waar u zich kunt inwijden tot de artisanale en artistieke technieken van het boek, van de bibliofiele boekbinding tot de moderne assemblage procedés.

Musée royal de Mariemont

Afdrukken


Mariemont is eenerzijds een museum waarvan de collecties rivaliseren met de grootste musea, zowel in kwaliteit als in draagwijdte en anderzijds een magnifiek park met zeldzame plantensoorten en eeuwenoude bomen, met kleurrijke perken van rhododendrons en azaleas, met kronkelende padjes waar de wandelaar op elk seizoen nieuwe landschappen kan ontdekken.

Het park van Mariemont ( 45 ha groot) is één van de mooiste van België. De dreef zgn "van Mariemont"  geeft er toegang aan.

Het park stamt uit de tijd van Nicolas Warocqué, stichter van een grote dynastie steenkoolbazen en één van de belangrijkste leden van de “Société Minière du Parc de Mariemont”. Deze onderneming werd in 1802 opgericht met als doel de rijke ondergrond van het domein van Mariemont uit te baten. In 1829 koopt Nicolas een stuk grond in het bos van Mariemont om er zijn kasteel te bouwen en er een park aan te richten van ongeveer 27 hectaren.

 

Het park van vandaag behoud nog veel van de aanrichtringen van het begin van de 20ste eeuw. Dee eerste plannen werden in 1832 getekend door Charles-Henri Petersen volgens het model van de Engelse landschapsparken van toen. Daarom vindt men er grote grasvelden, vijvers, struikperken en kronkelende voetpaden. Latere werken zullen de sfeer van het park behouden. De belangrijkste aanpassingen gebeuren in de tijd van Raoul Warocqué die bijvoorbeeld de ruines van het kasteel van Karel van Lotharingen in het geheel laat opnemen.

Omwille van veiligheidsredenen worden tassen en jassen niet toegelaten in het museum en moeten ze aan het onthaal achtergelaten worden. Wij danken u alvast voor uw begrip.