Afdrukken

De Ptolemaïsche koningin van Mariemont

Kolossaal beeld van een Ptolemaïsche koningin

Grijs graniet

Hoogte 3 m

Egypte, Alexandrië

Hellenistische periode

1ste eeuw v. C.

Inv. B.505

Dit borstbeeld van een Egyptische koningin en de handen die er bij horen maken deel uit van de mooiste stukken van het Koninklijk Museum van Mariemont.

Deze uitzonderlijke fragmenten werden rond 1840, samen met andere stukken (waaronder een mannenhoofd), terug gevonden door de Engelsman A.C. Harris naast de Rosette poort aan de uitgang van Alexandrië. Ze werden achteraf vergeten en opnieuw bedekt. In 1892/1893 graaft de egyptoloog Albert Daninos (1843-1925) de fragmenten opnieuw uit. Het mannenhoofd wordt aan het Museum van Alexandrië toevertrouwd. Daninos probeert een Europees museum aan te lokken voor het vrouwelijke borstbeeld. In december 1911 ontmoet hij Raoul Warocqué die dan op reis is in Egypte. Warocqué ontdekt de fragmenten en koopt ze.

Op dit beeld zijn de haren van de koningin aan beide kanten bedekt met giervleugels. Het hoofd van de vogel is niet bewaard maar stond waarschijnlijk op het voorhoofd van de koningin. Op haar hoofd draagt ze een modius omringt door een uraeus (cobra). Boven dit hoofddeksel vindt men nog twee koehorens die een zonneschijf omringen (dit laatste deel ontbreekt). Dit soort haartooi wordt ook door Isis gedragen en de koningin wordt zo met de godin gelijk gezet.

Het beeld van de koningin was ongeveer 8 meter hoog. Het borstbeeld alleen is al 3 meter hoog. In deze kolossale afbeelding van een koppel kreeg de vrouw de belangrijkste plaats, rechts van de man. Deze ongebruikelijke plaatsing laat vermoeden dat de koningin de macht had als regent van haar zoon (de man van het beeld). Het geheel dateert uit de Ptolemaische periode en meer bepaald de 2de of 1ste eeuw v.C. In die tijd heersten Griekse vorsten over Egypte (sinds de dood van Alexander de Grote). De Egyptische stijl van dit beeld is erg verschillend van de Griekse portretten. Hier zijn de persoonlijke trekken verminderd.

Wie is deze koningin? Nieuwe opgravingen of nieuwe ontdekkingen zouden het misschien mogelijk maken om dit mysterie op te lossen.

Het Koninklijk Museum van Mariemont is open van dinsdag tot en met zondag en feestmaandagen, van 10u tot 17u. 

 

Telefoon : + 32 (0)64 21 21 93

 

E-mail : info(at)musee-mariemont.be

 

Het Park van Mariemont is open van 8u tot 18u.

 

La Terrasse de Mariemont (restaurant) is binnen en buiten geopend, mits reservering (+32 (0)64 27 37 63).

 

De bibliotheek : open mits reservering (+32 (0)64 27 37 78).

 

Dank u voor uw begrip !

En tot binnenkort !