Afdrukken

Wie zou kunnen vermoeden dat de monumentale ingangspoort van het Domein van Mariemont toegang geeft tot de wereld van een verzamelaar?

De zeldzame planten en de standbeelden van het park leiden u naar het gebouw dat speciaal door Roger Bastin ontworpen werd om de schatten die Raoul Warocqué ooit verzamelde te bewaren.

Raoul Warocqué, een verstandig en eclectische amateur, zal zijn passie zowel aan kostbare boeken als aan zeldzame kunstwerken van grote beschavingen uit Europa en Asië, of uit het verleden van zijn streek besteden.

 

De verzamelingen die Raoul Waroqué samenbracht zijn vandaag voorgesteld in een museum dat in 1975 heropende in een nieuw gebouw ontworpen door Roger Bastin. Zijn sobere architectuur doet een sfeer ontstaan die ons aanleidt tot een diepe beschouwing. De kwaliteit en de verscheidenheid van de tentoongestelde kunstwerken maken van Mariemont één van de belangrijkste musea van Wallonië. Het zijn inderdaad echte schatten die Raoul Warocqué zijn hele leven lang verzameld heeft. Dankzij zijn kolossaal fortuin heeft hij voorwerpen kunnen verwerven die de grootste musea van de wereld ook najaagden. Vandaag zet het Koninklijk Museum van Mariemont, wetenschappelijke instelling van de Franse gemeenschap van België, het werk van zijn stichter verder door het bestuderen, het benadrukken en ook het verrijken van de collecties die aan het museum toevertrouwd zijn.

 

 

Raoul Warocqué heeft een groot deel van zijn fortuin uitgegeven aan kunstwerken van de Klassieke Oudheid. Mariemont is één van de zeldzame plaatsen van Noord Europa waar u fresco’s kunt bewonderen die speciaal voor een villa van Pompeï (Boscoreale) ontworpen werden. U vindt er ook talrijke Griekse en Romeinse beelden en een heel mooie collectie Egyptische kunst, met onder andere het fragment van een monumentaal standbeeld (drie meter, vijf ton) van een Egyptische koningin.

 

Omdat hij ook veel interesse had voor Oosterse filosofie, heeft de grote mecenas van Mariemont veel Chinese en Japanse stukken terug gebracht uit zijn reis naar het Verre Oosten. Deze verzamelingen werden met de tijd behoorlijk uitgebreid zodat het museum vandaag onvermijdelijk is voor wie, in België, de Oosterse beschavingen wilt bewonderen. U kunt bevoorbeeld in Mariemont het enige echte theehuis dat in een westelijk museum tentoongesteld is ontdekken. Men organiseerd er regelmatig thee ceremoniën.

Raoul Waroqué had natuurlijk ook veel belangstelling voor het verleden van zijn streek, Henegouwen. De uitgebreide collecties "Gallo-Romeinen en Merovingiers" getuigen van de buitengewone verfraaiing van de voorwerpen die in die periode vervaardigd werden. Het is met hetzelfde standpunt van waardering van het regionale erfgoed dat Raoul Warocqué de mooiste verzameling Doorniks porselein ter wereld samenstelde. Het raffinement en de kwaliteit van deze manufactuur werd lang beconcurreerd door Franse of Duitse instellingen. 

De duizenden handtekeningen en kostbare boeken die in Mariemont bewaard zijn worden uit bezorgdheid voor de conservering slechts ter gelegenheid van tijdelijke tentoonstellingen voorgesteld.

Het Museumteam heeft u nodig ! Beantwoord deze vragenlijst en help ons bij het maken van onze nieuwe website http://mariemont.covservices.net/Web.asp !


 

 

Het Koninklijk Museum van Mariemont heeft het genoegen zijn HEROPENING vanaf 1 december 2020 aan te kondigen.

Het museum is alle dagen open, van 10u tot 18u (behalve op maandagen die geen feestdagen zijn).

 

Het Park van Mariemont is geopend.

 

La Terrasse de Mariemont (restaurant) opent weer op zaterdag 8 mei, op reservatie.

 

Bibliotheek : geopend op reservatie.

 

Het Atelier du Livre is geopend op reservatie.

 

Dank u voor uw begrip !
En tot binnenkort !


 

 

Omwille van veiligheidsredenen worden tassen en jassen niet toegelaten in het museum en moeten ze aan het onthaal achtergelaten worden. Wij danken u alvast voor uw begrip.