Mariemont

De pedagogische dienst biedt u verschillende benaderingen aan van de permanente collecties en tijdelijke tentoonstellingen, via documenten voor klassen, workshops of rondleidingen. Hierbij voegt zich nog een speciaal programma voor onze gehandicapte bezoekers.

Dankzij onze online hulpmiddelen kunt u gratis documenten downloaden (bezoekersgidsen, documentatie voor klassen…) maar ook video’s bekijken.

De bibliotheek van het Koninklijk Museum van Mariemont is een studie- en onderzoeksbibliotheek die zich uitstrekt over een veelomvattend gebied dat vooral betrekking heeft tot geschiedenis, archeologie en kunstgeschiedenis.

Het « Atelier du Livre » is een opleidingscentrum waar u zich kunt inwijden tot de artisanale en artistieke technieken van het boek, van de bibliofiele boekbinding tot de moderne assemblage procedés.

Musée royal de Mariemont

Afdrukken

Welkom in Mariemont!

Dit is een beknopte versie van onze Franstalige website

 

Mariemont is een indrukwekkende plaats van dialoog tussen kunst, cultuur en natuur met unieke verzamelingen uit Oost en West, verleden en heden, fauna en flora.

Mariemont is onder andere een Engels landschapspark van 45 hectaren met een van de mooiste arboreta van België en de ruïnes van het paleis van Karel van Lotharingen. Het museum zelf is een meesterwerk van de architect Bastin. Ontdek er één van de mooiste verzamelingen Doorniks porselein ter wereld; honderden werken uit Egypte, Griekenland en Rome; het monumentale beeld van Cleopatra (vijf ton); de fresco’s van een villa uit Boscoréale (Pompei); de Ares Somzée en tal van andere meesterwerken uit de klassieke oudheid; de meest volledige verzameling Chinese antiquiteiten in België; een theepaviljoen, verzamelingen uit Japan, Korea en Vietnam; archeologische en historische verzamelingen om alles te weten te komen over de streek; uiterst zeldzame manuscripten en autografen, duizenden kostbare boeken; een wetenschappelijke bibliotheek met 100.000 werken; en vele andere schatten… 

 


 

 

NIEUW  

 

 

Vanaf zaterdag 26 mei kom en ontdek onze nieuwe tijdelijke tentoonstelling:

"In de tijd van Galenus. Een Griekse arts in het Romeinse Rijk"

Een leuke manier om het Museum met de familie te ontdekken ?

Een familiespoor is te vinden bij de onthaalbalie maar ook hier te downloaden !

Veel plezier!

Nieuwe stukken in het museum

Het Koninklijk Museum van Mariemont heeft zojuist een uitzonderlijke schenking van 42 kunststukken ontvangen uit culturen van de antieke Middellandse Zee (Egypte, Griekenland), China, Indië en Zuidoost Azië, evenals uit Precolumbiaans Amerika.

De gulle schenker is de graaf Yves Boël, vroeger lid van het Beheerscomité van het Domein en beheerder van de Vrienden van het Museum van Mariemont.

Een aantal voorwerpen zijn al te bewonderen in het museum!

Een onbekend manuscript van Charlotte Brontë werd aan het licht gebracht in de verzamelingen van het Koninklijk Museum van Mariemont.  

In 1915 schonk Paul Héger een origineel manuscript van Charlotte Brontë aan Raoul Warocqué voor zijn verzameling autografen. Het gaat over het eerste huiswerk van vier pagina’s, met als titel L’Ingratitude, dat Charlotte Brontë schreef voor haar leraar Frans, Constantin Héger, de vader van Paul, op 16 maart 1842, toen ze met haar zus Emily in Brussel verbleef. De tekst is geïnspireerd door de Fabels van La Fontaine en van Florian, en werd nu pas voor de eerste keer uitgegeven in het London Review of Books door Brian Bracken. Men volgt er het verhaal van een jonge rat die zijn familie verlaat om de wereld te ontdekken. Maar na enkele spannende ontmoetingen heeft hij er spijt van. Het is spijtig genoeg te laat en hij sterft zonder dat iemand hem betreurt.

 

 Men werkt aan de ruines van het kasteel van Karel van Lotharingen

De zijvleugel die in het kasteel van Karel van Lotharingen (18de eeuw) bestemd was voor de paardenstallen is nu opnieuw zichtbaar. De bomen en planten die het metselwerk sinds meerdere jaren bedekten werden verwijderd. Het grote volume, dat voor veiligheidsredenen niet meer toegankelijk is, zal op deze manier opnieuw zichtbaar zijn vanaf de buitenkant van het kasteel. Door dit procedé jaar na jaar verder te zetten zullen de ruines met de tijd opnieuw beter zichtbaar zijn voor het publiek.

 

 Thee. Een smaak uit China  

Ons nieuw aanbod voor groepen! Breng een volledige dag door op ontdekking van de wereld van thee.

Omwille van veiligheidsredenen worden tassen en jassen niet toegelaten in het museum en moeten ze aan het onthaal achtergelaten worden. Wij danken u alvast voor uw begrip.