Afdrukken

De Boch-collectie

In het vooruitzicht van de opening van Keramis – Centrum voor Keramiek van de Franse Gemeenschap in 2015, stelt het Koninklijk Museum van Mariemont een honderdtal Boch aardewerken voor afkomstig uit verschillende privé en openbare collecties. Die tentoonstelling is op een bepaalde manier een voorafspiegeling van wat vanaf 2015 permanent zal worden opgewaardeerd in deze instelling gewijd aan de geschiedenis van het bedrijf en aan hedendaags keramiek in de Franse Gemeenschap.

 

Het meerendeel van de getoonde aardewerken werd nog niet eerder vertoond aan het publiek sinds hun aankoop door de Franse Gemeenschap en de Société Régionale d’Investissement de Wallonie tijdens het faillisement van het bedrijf in 1985. Deze collectie, die zeer eclectisch is in de wijze waarop ze het geheel van de productie van aardewerk omvat sinds haar oprichting in 1841, bevat een aantal meesterwerken. Zo bijvoorbeeld de grote vazen van de bekende Charles Catteau alsook verschillende monumentale muurcomposities in Art Deco stijl ontworpen door zijn opvolger Raymond-Henri Chevallier. Eén van hen, de allegorie van het vuur (in 2007 verworven door het Koninklijk Museum van Mariemont), bevond zich vroeger in de administratieve lokalen van het aardewerkbedrijf. Het andere, onlangs verworven door de Provincie Henegouwen, is een allegorie van de voeding, afkomstig uit de oude, grote winkel Au Bon Marché van Verviers.

De tentoonstelling zal ook een aantal opmerkelijke stukken onthullen uit de zogenaamde periode van de « Chambre des peintres » (1870-1900) tijdens de welke schilders uit Nederland de praktijk van het geschilderde decor op fantasievazen opnieuw op de orde van de dag plaatsten. Een uitzonderlijk stuk van 2,2 meter hoogte is de meest uitzonderlijke getuigenis van die periode.

Het einde van het parcours zal de nadruk leggen op creaties van na de oorlog. Men zal er de fantasie zien die voortkomt uit de teugelloze geest van Ernest D’Hossche, de laatste verantwoordelijke van het kunstatelier van het bedrijf, alsook de experimenten van de firma op het gebied van industrieel design. Deze collecties worden aangevuld door giften en langetermijn bewaringen uit privé collecties zoals die van de Stichting Boch Keramis.

 

De tentoonstelling eindigt met een voorstelling van het toekomstige centrum voor keramiek dat ontworpen is door de samenwerking van de architecten Coton – Devisscher - Le Lion – Nottebaert – Vincentelli. Het gaat om een hedendaagse architectuur georganiseerd rond een gebouw dat in 2003 geklasseerd werd en drie flessenovens in baksteen bevat, de laatste overblijfselen van dit soort industrieel bakken in België. Keramis zal een museum zijn maar ook een centrum van hedendaagse kunst gebaseerd op de hedendaagse praktijk van keramiek in haar diversiteit.

 

Een tentoonstelling georganiseerd door Keramis – Centrum voor Keramiek van de Franse Gemeenschap in samenwerking met het Koninklijk Museum van Mariemont. Met de steun van de Franse Gemeenschap, het Waals Gewest, het Instituut voor Waals Erfgoed, de Provincie Henegouwen en de Stad La Louvière.  

Curatoren : Vanesse Brebonne – Ludovic Recchia

 

INFO

Van 27/11/2010 tot 13/02/2011

2de verdieping

Toegang: 4€ (senioren 3€ / studentent 2€ / kinderen onder 12 jaar: grat


 

PARCOURS IN BEELD

Wandschotel, fijn faience, zgn. ‘Iznic’ decor, geschilderd, diam. 31 cm, circa 1880-1900, coll. Franse Gemeenschap van België – inv. BFK00778.

© Alain Breyer 2010

Wandschotel, fijn faience, uniek decor van P. De Burges, diam.40 cm, 1900-1910, coll. Franse Gemeenschap van België – inv. 868.

© Alain Breyer 2010

Vaas, fijn faience, productie Keralux, decor met verfpistool, H. 17,3 cm, circa 1960,  coll. Franse Gemeenschap van België – inv. BFK00931.

© Alain Breyer 2010

Decoratieve schotel (uniek stuk), zandsteen, Ernest D’Hossche (1912-1978), Diam. 47,3 cm, Circa 1955, Koninklijk Museum van Mariemont, Inv. : Ac.90/10.

© M. Lechien

 

Het museum is alle dagen open, van 10u tot 18u (behalve op maandagen die geen feestdagen zijn). Meer informatie

 

Het Park van Mariemont is geopend.

 

La Terrasse de Mariemont (restaurant) is geopend.

 

Bibliotheek : open op afspraak.

 

Het Atelier du Livre is gesloten.

 

Dank u voor uw begrip !
En tot binnenkort !


 

 

Omwille van veiligheidsredenen worden tassen en jassen niet toegelaten in het museum en moeten ze aan het onthaal achtergelaten worden. Wij danken u alvast voor uw begrip.