Afdrukken

2022 - 2023 : Egypte. Eeuwige passie

volgens Leo Caillard, Ramses hipster, 2021 (c) Leo Caillard

 

 

Egypte is al 2.000 jaar een passie! Maar waarom? De nieuwe tentoonstelling in het Koninklijk Domein en Museum van Mariemont verkent de fascinatie die het oude Egypte opwekt in de westerse verbeelding. De bezoeker vindt er geen Egyptische antiquiteiten, maar werken uit verschillende periodes die de fantasieën weerspiegelen die het land van de farao's heeft voortgebracht. 


Infos

« EGYPTE. EEUWIGE PASSIE »

Tentoonstelling van: 24 september 2022 tot 16 april 2023. De tentoonstelling vindt plaats in de zalen op verdieping +2 van het Museum.

Adress : 100 chaussée de Mariemont, 7140 Morlanwelz, Belgique

Openingsuren: Museum open van dinsdag tot zondag van 10u - 18u (september) / 10h - 17h (oktober - maart), van 10u - 18u (april)  / Laatste toegang 45 minuten voor sluiting.

Tarieven: 8€ - kortingen mogelijk. De toegang tot de permanente collecties is gratis. 

 

 

 

interDuck, artiste Ommo Wille, Buste de la reine Duckfertiti (c) interDuck
Manufacture de Nimy, Pendulette, faïence, vers 1925 (c) Clockarium
Statuette d’Isis, bronze, Europe, 1er – 3e siècle (c) Musée royal de Mariemont

Over de tentoonstelling

Het Koninklijk Museum van Mariemont, bekend om zijn opmerkelijke Egyptische collectie (de grootste in Wallonië en de op één na grootste in België!), nodigt zijn bezoekers uit om een ander Egypte te ontdekken met zijn nieuwe tentoonstelling Egypte. Eeuwige passie. Deze nieuwe blik op Egypte omspant een periode van 2000 jaar, van de Romeinse oudheid tot nu, en toont werken waarin kunstenaars of ambachtslieden zich hebben laten inspireren door het oude Egypte en zijn belangrijkste culturele referenties.

 

De belangstelling van het Koninklijk Museum van Mariemont voor hoe de Oudheid in de hedendaagse samenleving ontvangen wordt, heeft geleid tot een duidelijke vaststelling: het Oude Egypte heeft altijd een plaats gehad in het hart van onze verbeelding! Het heeft nooit opgehouden ons te inspireren, intrigeren, fascineren, onze eigen identiteit op de proef te stellen. Het is overal te vinden: van museumstukken tot kinderspeelgoed, van openbare fonteinen tot binnenhuisdecoraties, van antiquiteitenverzamelingen tot stripboeken, van reisverslagen tot souvenirfoto's, van artistieke creaties tot tijdschriften van beroemdheden, van filmaccessoires tot videospelletjes! Waarom is het zo succesvol? En hoe manifesteert het zich in het Westen? Wat weten we nog over het land van de Farao's?

 

De tentoonstelling is een echte spiegel van onze samenleving. Het oude Egypte maakt deel uit van ons dagelijks leven. Wij zijn omringd door "Egypte-makers" die ideeën en beelden uitdragen die hun wortels hebben in de Nijlvallei. Een god met een hondenhoofd, hiërogliefen, een piramide of een mummie zijn "Egyptisch" in onze gedachten en liggen aan de oorsprong van de soms verrassende voorstellingen die in de tentoonstelling worden voorgesteld.

 

Van de Isis van de Gallo-Romeinen tot Rihanna als Nefertiti over Jean-François Champollion en Raoul Warocqué, de tentoonstelling mengt opzettelijk referenties en media die dit andere Egypte construeren. Door middel van een woonkamer, een speelkamer, een bibliotheek en een tuin, laat de scenografie zien dat het land van de farao's deel uitmaakt van ons dagelijks leven! De tentoonstelling Egypte. Eeuwige passie nodigt uit tot een introspectie: "Wat is er Egyptisch bij jou?

 

 

De meervoudige levens van doodskisten

Naast de tentoonstelling besteedt het Koninklijk Museum van Mariemont aandacht aan de Egyptische doodskisten, die bijzonder emblematisch zijn voor Egypte. 


Egypte. Eeuwige Passie: De meervoudige levens van doodskisten (12.11.2022 > 09.04.2023) geeft een stem aan de mannen en vrouwen die met deze voorwerpen hun stempel hebben gedrukt op de oude en moderne geschiedenis. De Egyptische lijkkisten leiden dus een veelvoudig leven, waarin ambachtslieden (houtsnijder, beeldhouwer), gebruikers (priester, overledene), maar ook restaurateurs en hedendaagse onderzoekers tussenkomen.

 

Onze partners 

Het Koninklijk Museum van Mariemont is open van dinsdag tot en met zondag en feestmaandagen, van 10u tot 18u. 

Telefoon : + 32 (0)64 21 21 93

E-mail : info(at)musee-mariemont.be

 

Het Park van Mariemont is open van 8u tot 19u.

 

La Terrasse de Mariemont (restaurant) is binnen en buiten geopend, mits reservering (+32 (0)64 27 37 63).

 

De bibliotheek : open mits reservering (+32 (0)64 27 37 78).

Dank u voor uw begrip !

En tot binnenkort !


 

 

COVID SAFE TICKET+: het CST is niet meer nodig om het Museum te bezoeken! Het dragen van een mondkapje is niet meer verplicht (behalve in de lift) maar voor de rest wordt nog steeds aangeraden. Wij danken u alvast voor uw begrip.