De pedagogische dienst biedt u verschillende benaderingen aan van de permanente collecties en tijdelijke tentoonstellingen, via documenten voor klassen, workshops of rondleidingen. Hierbij voegt zich nog een speciaal programma voor onze gehandicapte bezoekers.

Dankzij onze online hulpmiddelen kunt u gratis documenten downloaden (bezoekersgidsen, documentatie voor klassen…) maar ook video’s bekijken.

De bibliotheek van het Koninklijk Museum van Mariemont is een studie- en onderzoeksbibliotheek die zich uitstrekt over een veelomvattend gebied dat vooral betrekking heeft tot geschiedenis, archeologie en kunstgeschiedenis.

Het « Atelier du Livre » is een opleidingscentrum waar u zich kunt inwijden tot de artisanale en artistieke technieken van het boek, van de bibliofiele boekbinding tot de moderne assemblage procedés.

Musée royal de Mariemont

Afdrukken
Onzichtbare collecties

Onzichtbare collecties

Van het Warocqué kasteel tot het museum van morgen

29/04/2017 - 26/11/2017

 

Het Museum haalt voorwerpen uit de reserves... die onzichtbaar geworden zijn voor de hedendaagse bezoekers. Deze voorwerpen zijn niet tentoongesteld om talrijke redenen, van de meest pragmatische tot de meest wetenschappelijke, ideologische of sociologische: dimensies, breekbaarheid, ongewoon karakter, veel voorkomende of unieke items, keuze van de conservator, modes,... Deze voorwerpen dragen verhalen met zich mee: ze roepen zowel de geschiedenis van de plaats en zijn collectie als die van de museografie op. Kijken, zien, bespeuren, herkennen, onderscheiden, dankzij de scenografie ontdekt u het museum als plaats van perceptie. Een ongewone ervaring, te beleven in het duister!

 

Tentoonstelling ontoegankelijk tijdens het weekend van de Boekenbeurs (van 5 tot 8 oktober).

Omwille van veiligheidsredenen worden tassen en jassen niet toegelaten in het museum en moeten ze aan het onthaal achtergelaten worden. Wij danken u alvast voor uw begrip.