Afdrukken

De Navel van de droom

DE NAVEL VAN DE DROOM

Tekeningen en gravures van Félicien Rops, Max Klinger, Alfred Kubin, Armand Simon

28 februari - 31 mei 2015

 

 

 “ – in iedere droom zit minstens een gedeelte dat niet tot op de bodem onderzocht kan worden, zoals een navel, een navelstreng die hem in relatie brengt met het onbekende. ” Sigmund Freud, in Die Traumdeutung (De droomduiding).

 

 

Een expositie van vier grote kunstenaars, Rops, Klinger, Kubin en Simon, van wie de werken, die in dialoog en in confrontatie geplaatst worden, getuigenis afleggen van de probleemdomeinen van onze moderne tijd.

De tentoonstelling wordt opgevat rond vijf thema's (dromen, het vrouwelijke, de dood, de erotiek en de onrustwekkende vervreemding) die ook thema's zijn in de psychoanalyse, en is bedoeld als beeld van de culturele en sociale veranderingen die Europa in de loop van de XXe eeuw hebben gekenmerkt. 

Over de internationale partnerships heen geeft de tentoonstelling de kans de zeer rijke collectie werken van Rops in het Koninklijk Museum van Mariemont, waarvan de meeste bij het grote publiek weinig bekend zijn, te ontdekken.

 

Félicien Rops hoort bij de meest gegeerde tekenaars aan het einde van de XIXe eeuw en is vooral, als karikaturist, geïnteresseerd in de zeden van zijn tijd. Als hij de “perversiteit” van zijn tijdgenoten afbeeldt aan de hand van een beeldtaal die vaak literair is en dichtbij het repertorium staat van de symbolisten, werkt hij niet als moralist maar maakt hij eerder een mythologie van de zonde en ontucht.

Max Klinger, onbetwistbare meester van de hernieuwing van de gravure, kaart in een zeer vernieuwende stijl de thema’s aan van de stad, de seksualiteit, het vrouwelijke... Hij is noch symbolist noch realist, maar is tegelijk beïnvloed door romantisme en een voorloper van het Duitse modernisme. Zijn œuvre, en met name de reeks van tien gravures Parafrase op de ontdekking van een handschoen, lijkt mits tekeningen de theorieën van Freud aan te kondigen, van wie hij een tijdgenoot is.

Alfred Kubin tekent een menselijkheid die wordt voorbijgestoken door duistere en verdrukkende krachten aan de hand van een terugkerende symboliek waar het monsterlijke en machinale een voorname rol spelen. Erotiek en dromen, net zoals seksualiteit en angst, komen samen in een wereld die aan het ontmenselijken is. De enige mogelijke redding voor de westerse mens: mystiek en dromen.

Armand Simon stript ons onderbewustzijn volledig: zijn œuvre, dat de condition humaine onthult, is sterk beïnvloed door zijn dagelijkse omgeving — de wereld van de mijn bepaalt zijn jeugdherinneringen met vreselijke en heroïsche beelden. Maar het is het boek Les Chants de Maldoror dat voorgoed de twijfelende dichter transformeert in vlotte tekenaar. Een confrontatie met zijn diabolische droomwereld zorgt voor een verrassende vraagstelling en sfeer van angst.

Een kunstboek uitgegeven door La Lettre volée, biedt de gelegenheid om, naast de belangrijke werken van elke kunstenaar, verschillende teksten te ontdekken van hedendaagse auteurs.

De tentoonstelling is een coproductie van het Koninklijk Museum van Mariemont, het Centre Wallonie Bruxelles de Paris en de stichting Mons 2015.

Het museum is alle dagen open, van 10u tot 18u (behalve op maandagen die geen feestdagen zijn). Meer informatie

 

Het Park van Mariemont is geopend.

 

La Terrasse de Mariemont (restaurant) is geopend.

 

Bibliotheek : open op afspraak.

 

Het Atelier du Livre is gesloten.

 

Dank u voor uw begrip !
En tot binnenkort !


 

 

Omwille van veiligheidsredenen worden tassen en jassen niet toegelaten in het museum en moeten ze aan het onthaal achtergelaten worden. Wij danken u alvast voor uw begrip.