Afdrukken

Boekbanden. Micheline de Bellefroid

Boekbanden.

Micheline de Bellefroid (1927-2008)

19/11/2011 > 12/02/2012


Galerie de la Réserve Précieuse

Micheline de Bellefroid is onbetwistbaar één van de opmerkelijkste boekbindsters die België in de tweede helft van de XXe eeuw heeft gehad. Het aanzienlijke werk is nu verspreid in de grootste publieke en privé verzamelingen in de wereld. In een bewonderenswaardige mengeling van technische perfectie en artistieke creatie heeft ze nagenoeg alle grote litteraire teksten van haar tijd bekleed. Tijdens meer dan twintig jaar, tussen 1966 en 1987 heeft ze het boekband atelier van Ter Kameren in Brussel bestuurd waar ze meerdere generaties boekbinders heeft opgeleid. Door haar voorbeeld en haar onderwijs geniet tegenwoordig de Belgische school van boekbinden van een internationale faam.

De tentoonstelling die van november 2011 tot februari 2012 in Mariemont voorgesteld wordt is de eerste overzichtstentoonstelling gewijd aan het werk van deze grote dame van het Belgische boekbanden. De Verzameling Kostbare Boeken van Mariemont is bekend voor de kwaliteit en de luxe van de antieke en moderne boekbanden die er bewaard zijn. Dankzij wensen van Micheline de Bellefroid haar erfgenamen heeft het Museum de eer om de volledige archieven te bewaren. Dit bijzonder rijk fonds zal bewonderd kunnen worden in de tentoonstelling: bestellingbestanden, schetsen en maquettes, briefwisseling en persoonlijke aantekeningen geven de gelegenheid om een diep onderzoek in het werk van de boekbindster en er het creatieproces van te bekijken.

Gesteund door naaste familieleden van Micheline de Bellefroid en talrijke belangrijke persoonlijkheden in de wereld van het boek zal de tentoonstelling een groot getal boekbanden verzamelen die uitzonderlijk door privé-eigenaren werden uitgeleend. Een honderdtal werkstukken, waarvan enige 50 versierde boekbanden, geven de gelegenheid om de evolutie van haar creatie te volgen en om haar bijdragen aan een seculair beroep in te schatten. Haar hele productie getuigt van een standvastige wil van juistheid en strengheid en ook van een permanente zorg voor onderzoek en vindingrijkheid. De versieringen van de boekbanden tonen een grote gestualiteit van de tekening en een dappere kleur juxtapositie. Micheline de Bellefroid was een volmaakte kunstenares maar ook een uiterst ontwikkelde vrouw op haar gemak met andere kunsten zoals muziek, letterkunde en filosofie. Ze heeft de collectie van Robert Moureau (1907-1983) voortgezet en aangevuld. Hij was een Belgische advocaat en boekenliefhebber en had één van de opmerkelijkste bibliotheken van de XXe eeuw opgezet, vol van manuscripten en originele edities, vaak verrijkt door autogrammen, een collectie die spijtig genoeg werd verspreid in twee veilingen in Parijs in 2003 en 2004. De meeste boekbanden van Micheline de Bellefroid werden gemaakt op uitzonderlijke werkstukken. Door methodisch onderzoek was het mogelijk veel kopers terug te vinden die meestal in de lening van hun boekbanden toestemden. Zo zullen sommige van de mooiste getuigen van een prachtig geheel gedurende 3 maanden verzameld worden in de galerij rond de Verzameling Kostbare Boeken van Mariemont.

Daarnaast is Micheline de Bellefroid ook bekend voor haar techniek van papierdecoratie, zgn. Kromekote. Geïnspireerd door XIXe eeuw glanspapier, heeft ze dit quasi alchemistisch procedé ontwikkeld. Daarin gebruikt ze oplosmiddelen en aniline kleuren die een zowel gekleurd, gestructureerd en schitterend resultaat geven. Gebruikt als versiering voor omslagen, etuis of schutbladen biedt dit versierd papier een visuele luxe aan die met glans en doorzichtigheid speelt. Onverzadelijk nieuwsgierig liep de kunstenares warm voor fotografie en computer op het eind van haar leven. Ze was een van de eerste boekbindsters in Europa die haar versieringen heeft getekend met de hulp van nieuwe computertechnologieën.

Als de technische perfectie van het Belgische boekbanden wereldwijd op de voorgrond gesteld wordt is het zonder twijfel dankzij het voorbeeld van Micheline de Bellefroid. Ze heeft een artistiek onderwijs van hoog niveau opgesteld dat voortgezet werd door de generatie boekbinders die ze opgeleid heeft.

Het museum is alle dagen open, van 10u tot 18u (behalve op maandagen die geen feestdagen zijn). Meer informatie

 

Het Park van Mariemont is geopend.

 

La Terrasse de Mariemont (restaurant) is geopend.

 

Bibliotheek : open op afspraak.

 

Het Atelier du Livre is gesloten.

 

Dank u voor uw begrip !
En tot binnenkort !


 

 

Omwille van veiligheidsredenen worden tassen en jassen niet toegelaten in het museum en moeten ze aan het onthaal achtergelaten worden. Wij danken u alvast voor uw begrip.