Afdrukken

Welkom in Mariemont!

Dit is een beknopte versie van onze Franstalige website

 

Mariemont is een indrukwekkende plaats van dialoog tussen kunst, cultuur en natuur met unieke verzamelingen uit Oost en West, verleden en heden, fauna en flora.

Mariemont is onder andere een Engels landschapspark van 45 hectaren met een van de mooiste arboreta van België en de ruïnes van het paleis van Karel van Lotharingen. Het museum zelf is een meesterwerk van de architect Bastin. Ontdek er één van de mooiste verzamelingen Doorniks porselein ter wereld; honderden werken uit Egypte, Griekenland en Rome; het monumentale beeld van Cleopatra (vijf ton); de fresco’s van een villa uit Boscoréale (Pompei); de Ares Somzée en tal van andere meesterwerken uit de klassieke oudheid; de meest volledige verzameling Chinese antiquiteiten in België; een theepaviljoen, verzamelingen uit Japan, Korea en Vietnam; archeologische en historische verzamelingen om alles te weten te komen over de streek; uiterst zeldzame manuscripten en autografen, duizenden kostbare boeken; een wetenschappelijke bibliotheek met 100.000 werken; en vele andere schatten… 

 


 

 

Standpunt over Oekraïne - opschorting van de samenwerking met de Russische Federatie

Het Domein en Koninklijk Museum van Mariemont nodigt u uit om kennis te maken met de Oekraïense cultuur, ter ondersteuning van het bedreigde Oekraïense erfgoed en in solidariteit met het Oekraïense volk. In de Museumwinkel zijn momenteel verschillende Oekraïense boeken te koop. De winst uit de verkoop van deze werken wordt geschonken aan het 12-12 consortium.

Het Directiecomité van de POD Wetenschapsbeleid, samengesteld uit tien federale wetenschappelijke instellingen (KMIBIRAKSBKBRRAKBINKMMAKIKKMKG en KMSKB), Belnet en de centrale administratie, sluit zich aan bij de talrijke steunbetuigingen van de Belgische en internationale wetenschappelijke gemeenschap in verband met het gewapend conflict in Oekraïne.


Wij willen collectief onze volwaardige en volledige solidariteit betuigen met de Oekraïense wetenschappelijke en culturele gemeenschap die, net zoals de gehele Oekraïense samenleving, reeds op dit moment, het slachtoffer is van de illegale gewapende operatie die de Russische Federatie sinds 24 februari voert. Wij willen ook onze spijtbetuigingen en onze bezorgdheid uiten ten aanzien van de wetenschappelijke gemeenschap en de Russische bevolking, die zich niet solidair verklaren met de beslissingen van hun huidige regering, die hiervoor als enige verantwoordelijk is. Naast de absolute prioriteit die moet worden gegeven aan de mensenlevens die momenteel op het spel staan, roepen wij ook op tot eerbiediging en bescherming van het culturele en natuurlijke erfgoed, alsook van de collecties van Oekraïense en Russische musea en wetenschappelijke instituten in het lopende conflict.


De uitvoering van samenwerkingscontracten met Russische organen, instellingen of onderzoekers is echter met ingang van heden opgeschort als gevolg van duidelijke operationele en administratieve moeilijkheden. Wij betreuren deze beslissing, die indruist tegen de geest van een internationale wetenschappelijke gemeenschap die gericht is op de algemene vooruitgang van onze samenlevingen, maar wij zijn het aan onszelf verplicht om zowel onze medewerkers zelf als de financiële belangen en tegoeden van de instellingen en diensten die het Belgische federale wetenschapsbeleid vormen, en die van onze partners, te beschermen. Wij hopen uiteraard dat wij, zodra de geopolitieke situatie dit toelaat, opnieuw constructieve en open wetenschappelijke en culturele banden met de Russische bevolking kunnen aanknopen, in een geest van uitwisseling die alleen maar een vrij en democratisch debat over ideeën in het belang van allen kan bevorderen.


De POD Wetenschapsbeleid zal ook solidair zijn met de standpunten en beslissingen van de internationale instanties waarmee al jaren wordt samengewerkt, waaronder het ESA of de Europese Unie.


De POD Wetenschapsbeleid onderzoekt momenteel hoe Oekraïense vluchtelingen en dissidente Russische staatsburgers gemakkelijker toegang kunnen krijgen tot onderzoeksposities in onze wetenschappelijke instellingen, zodat zij hun beroep in degelijke en veilige omstandigheden kunnen blijven uitoefenen.

Als je ook aan hen wilt doneren, hier is hun platform: https://donate.1212.be/ukraine-12-12.

Het Koninklijk Museum van Mariemont is open van dinsdag tot en met zondag en feestmaandagen, van 10u tot 18u. 

 

Telefoon : + 32 (0)64 21 21 93

 

E-mail : info(at)musee-mariemont.be

 

Het Park van Mariemont is open van 8u tot 18u.

 

La Terrasse de Mariemont (restaurant) is binnen en buiten geopend, mits reservering (+32 (0)64 27 37 63).

 

De bibliotheek : open mits reservering (+32 (0)64 27 37 78).

 

Dank u voor uw begrip !

En tot binnenkort !