Afdrukken

Regionale archeologie

Aan de basis van deze verzameling ligt de passie van Raoul Warocqué voor archeologie en voor het verleden van zijn streek.

Met de vondsten die de mecenas verzameld heeft, kan men de geschiedenis van de vallei van de Haine volgen van de protohistorie tot aan de 7de eeuw van onze jaartelling. Deze ontdekking leidt ons ook via het ijzertijdperk, de bezetting en overheersing van de Romeinen en de binnendringing en vestiging van de Franken.

De verzameling werd vervolgens uitgebreid door nieuwe anwinsten, gaven en leningen. Ook de opgravingen die het Museum uitvoert in Fontaine-Valmont en in Thuin leveren nieuwe voorwerpen.

Het geheel brengt de vele aspecten van het dagelijkse leven van onze verre voorouders op wonderbaarlijke wijze tot leven.

De verzameling is in principe vooral pedagogisch, maar bevat daarom niet minder prestigieuze of uitzonderlijke stukken. Men kan er bijvoorbeeld de sieraden van goud en zilver van de Merovingers uit de prinselijke necropool van Trivières bewonderen of de Gallo-Romeinse beelden in brons, afkomstig uit Bavai. De collectie bevat ook een mijlpaal die op zijn oorspronkelijke plaats in Péronnes-lez-Binche, langs de grote Romeinse heerweg van de Noordzee naar de Rijn gevonden werd.

Het Koninklijk Museum van Mariemont heeft het genoegen zijn HEROPENING vanaf 1 december 2020 aan te kondigen.

Het museum is alle dagen open, van 10u tot 18u (behalve op maandagen die geen feestdagen zijn).

 

Het Park van Mariemont is geopend.

 

La Terrasse de Mariemont (restaurant) opent weer op zaterdag 8 mei, op reservatie.

 

Bibliotheek : geopend op reservatie.

 

Het Atelier du Livre is geopend op reservatie.

 

Dank u voor uw begrip !
En tot binnenkort !


 

 

Omwille van veiligheidsredenen worden tassen en jassen niet toegelaten in het museum en moeten ze aan het onthaal achtergelaten worden. Wij danken u alvast voor uw begrip.