Afdrukken

Verre Oosten

Toen Raoul Warocqué zijn verzameling Doorniks porselein wilde uitbreiden, raakte hij in de ban van het 18e-eeuwse importporselein uit China, dat hij in grote hoeveelheden aankocht. Hiermee conformeerde hij zich aan de voorkeur in die tijd voor “chinoiserieën”. Van zijn enige reis naar China en Japan in 1910 nam hij een aantal curiositeiten mee: jade, email cloisonné, textiel en kleine bronzen voorwerpen. Tussen de voorwerpen, die niet allemaal van even grote kwaliteit en belang waren, bevonden zich enkele uitzonderlijke kunstwerken.

De afdeling Verre Oosten is gebaseerd op deze interessante, maar heterocliete verzameling kunst uit voornamelijk de latere periodes. De afdeling Chinese kunst is nu ruimschoots aangevuld met oude stukken, waar keramiek de voornaamste plaats inneemt.

De afdeling bevat ook getuigenissen uit landen die onder de culturele invloed van China leven, zoals Japan, Korea en Vietnam, en zoekt in de werken uit het verleden naar de sleutel tot een begrip van hun huidige cultuur.

Het Theepaviljoen dat in 2001 door de Urasenke Theeschool van Kyoto aan het museum werd toevertrouwd biedt de bezoeker de gelegenheid de traditionele Japanse architectuur te ontdekken. De theeceremonieën die er regelmatig georganiseerd worden proberen te doen inzien welke rol keramiek in de Japanse traditie en het dagelijkse leven speelt.

Koreaanse keramiek wordt vertegenwoordigd door een recent bijeengebrachte verzameling kunstwerken van hedendaagse kunstenaars, die op basis van voorouderlijke technieken werken. Daarmee getuigen ze van een nooit verloochende spirituele en esthetische band tussen heden en verleden.

Vietnam is in Mariemont vertegenwoordigd met een kleine verzameling kunstwerken van grote kwaliteit. Veel van deze werken konden dankzij het mecenaat aangeschaft worden. Alle stukken drukken zowel de historische banden alsook de grote verschillen uit tussen deze landen en hun grote buurman in het noorden.

FOTO'S VAN DE NIEUWE ZALEN

Het Koninklijk Museum van Mariemont heeft het genoegen zijn HEROPENING vanaf 1 december 2020 aan te kondigen.

Het museum is alle dagen open, van 10u tot 18u (behalve op maandagen die geen feestdagen zijn).

 

Het Park van Mariemont is geopend.

 

La Terrasse de Mariemont (restaurant) opent weer op zaterdag 8 mei, op reservatie.

 

Bibliotheek : geopend op reservatie.

 

Het Atelier du Livre is geopend op reservatie.

 

Dank u voor uw begrip !
En tot binnenkort !


 

 

Omwille van veiligheidsredenen worden tassen en jassen niet toegelaten in het museum en moeten ze aan het onthaal achtergelaten worden. Wij danken u alvast voor uw begrip.