Afdrukken

Schatten van Mariemont

 

Sinds september 2007, zet het Koninklijk Museum van Mariemont de schatten van haar collecties in de kijker. Een collectie die veel te danken heeft aan de grote mecenas Raoul Warocqué.

De bezoekersgids "Schatten van Mariemont. De Waroqué collectie" stelt een selectie voor van 73 uitzonderlijke stukken uit de verschillende afdelingen van het Museum.  De notities van deze catalogus werden grootendeels geschreven door Natacha Massar (onderzoekster in de VUB) een medewerkster van de afdeling Griekenland-Rome van het Koninklijk Museum van Mariemont. De catalogus beschrijft de uitgekozen kunstwerken in chronologische volgorde. De fotograaf van het Museum, Michel Lechien, heeft artistieke beelden van de voorwerpen getrokken. Zijn foto's nodigen ons uit om de verschillende stukken te bekijken en te (her)ontdekken. 

De gids bestaat in het Frans en in het Nederlands.

De bezoeker kan de pronkstukken van het Museum ontdekken dankzij de « audio-gids » en rondleidingen rond het thema « Schatten van Mariemont ».

Een reeks voorwerpen (magneten, latten, postkaarten, notitieboekjes…) zijn te koop in het winkeltje van het Museum.

 

Een hulde aan Raoul Warocqué

Het museum wilt ook de persoonlijkheid van Raoul Warocqué aan het licht brengen. Mariemont, dat door een grote collectioneur gesticht werd, kan vergeleken worden met grote musea zoals de verzameling van de hertog van Aumale in Chantilly, die van Calouste Gulbenkian in Lissabon of van Paul Getty in Malibu. Raoul Warocqué had ook kolossale middelen om zijn collecties aan te vullen. Zo kon hij, in veilingen en bij de antiquairs, met de grootste musea en met de rijkste verzamelaars rivaliseren. Zijn verzameling toont een rijkdom en een cultuur die men zeldzaam terug vindt behalve in de grootste musea van Europa. Men kan er meerdere meesterwerken bewonderen: de Burgers van Calais (Auguste Rodin), wandschilderijen van een villa uit de omgeving van Pompei, één van de mooiste verzamelingen Doorniks Porselein ter wereld, duizenden boeken en kostbare handtekeningen, en uitgebreide verzamelingen over de beschavingen van Egypte, Griekenland, Rome en het Verre Oosten.

Het Koninklijk Museum van Mariemont heeft het genoegen zijn HEROPENING vanaf 1 december 2020 aan te kondigen.

Het museum is alle dagen open, van 10u tot 18u (behalve op maandagen die geen feestdagen zijn).

 

Het Park van Mariemont is geopend.

 

La Terrasse de Mariemont (restaurant) opent weer op zaterdag 8 mei, op reservatie.

 

Bibliotheek : geopend op reservatie.

 

Het Atelier du Livre is geopend op reservatie.

 

Dank u voor uw begrip !
En tot binnenkort !


 

 

Omwille van veiligheidsredenen worden tassen en jassen niet toegelaten in het museum en moeten ze aan het onthaal achtergelaten worden. Wij danken u alvast voor uw begrip.