Afdrukken

DE WERELD VAN CLOVIS. MEROVINGISCHE REISWEGEN


 Neem deel aan onze digitale inauguratie van de tentoonstelling "De wereld van Clovis. Merovingische reiswegen"! Bezoek ons ​op de startpagina, op 12 februari 2021 om 19.00 uur! (let op: de directe video is in het Frans)

Vanaf februari 2021 brengt het Koninklijk Museum van Mariemont een focus op de vroege Middeleeuwen en laat zijn bezoekers? de wereld van de Merovingers herontdekken!

De tentoonstelling stelt een nieuwe synthese van deze periode uit de geschiedenis voor, met veel uitwisselingen en handel, culturele invloeden, kerkgangen en bevolkingen in beweging.

Een echte immersie in het dagelijkse leven van de mannen en vrouwen uit onze streken.

 

Handelsverkeer, hier en elders 

Grenaten uit Indië en Sri Lanka, amber uit de Baltische Zee, indrukwekkende wapen arsenalen, juwelen en sieraden in kostbare legeringen … wat als deze getuigen uit verre landen zich hier, onder onze voeten bevonden?

 

De mens ten midden van een archeologisch betoog

De Merovingers, een volk uit noordwest Europa in het begin van de Middeleeuwen zijn wel bekend door hun necropolen. De tentoonstelling nodigt u uit hen te ontmoeten in de intimiteit van hun tehuis, via de technische handigheid van ambachtsmannen of het dagelijkse leven van een non in haar klooster…

 

Een wereld in beweging, waarin we ons herkennen

Vastgezet tussen de overblijfselen van de Oudheid en de grote kathedralen is de Merovingische periode veel meer dan een overgangsperiode. Zij getuigt van een wereld in beweging, met heel actuele vragen: migraties, de verhouding met het milieu, culturele integratie, consumptie en uitwisselingen op wereldschaal.

 

Verschillende publicaties voor alle publiek begeleiden de tentoonstelling, waaronder een bezoekersgids en een rijke collectieve cataloog.


Ontdek ook deze tentoonstellingen:

 

"Bergen in de tijd van Waltrudis. Merovingische reiswegen", Artothèque de Mons, Bergen, van 13.02.2021 tot 22.10.2021. 

 

"Doornik, koninklijke stad. Merovingische reiswegen", Musée Archéologique de Tournai ,Doornik, van 20.02.2021 tot 28.06.2021.

Het Koninklijk Museum van Mariemont heeft het genoegen zijn HEROPENING vanaf 1 december 2020 aan te kondigen.

Het museum is alle dagen open, van 10u tot 18u (behalve op maandagen die geen feestdagen zijn).

 

Het Park van Mariemont is geopend.

 

La Terrasse de Mariemont (restaurant) opent weer op zaterdag 8 mei, op reservatie.

 

Bibliotheek : geopend op reservatie.

 

Het Atelier du Livre is geopend op reservatie.

 

Dank u voor uw begrip !
En tot binnenkort !


 

 

Omwille van veiligheidsredenen worden tassen en jassen niet toegelaten in het museum en moeten ze aan het onthaal achtergelaten worden. Wij danken u alvast voor uw begrip.