Afdrukken

EEN SOLDATENLEVEN.

De Eerste Wereldoorlog dag aan dag.

De oorlogsschriftjes van de grenadier Gustave Groleau (1914-1918)

26 februari - 30 augustus 2009

 

Luister naar soldaat Groleau...

 

Wat gaat u er ontdekken ?

Het overlijden van de laatste strijders van de oorlog 1914-1918 heeft de interesse van het publiek en de wetenschappelijke wereld weer opgeroepen voor de geschiedenis van dit conflict dat vandaag nog pijnlijke aanhangen heeft. Verder dan de geopolitieke kanten bekijkt men ook meer en meer het menselijk aspect van deze bijzonder lange en bloederige oorlog. Het leven van de meest nederige acteurs van dit drama heeft vooral de aandacht getrokken en het is geen toeval dat men nieuwe dagboekjes, brieven en lang verborgen souvenirs herontdekt.

 

Een tentoonstelling als getuigenis

De gevechten, de artillerie bombardementen, de gasaanslagen, de eentonigheid van de grauwe dagen, de obsessie voor voedsel, de vuilheid en de last om op elkaar gepropt te zitten, de verlofdagen, het streven naar plezier…Dankzij de oorlogsschriftjes van soldaat Groleau bekijkt de nieuwe tentoonstelling van het Koninklijk Museum van Mariemont de menselijke kanten van een bijzonder lange en bloederige oorlog.

Door de schriftjes heen vertelt de tentoonstelling dag aan dag het leven van een Belgische soldaat tijdens de Grote Oorlog. De volledige periode wordt benaderd, vanaf zijn vertrek uit de familiewoning van Houdeng-Aimeries in oktober 1914 tot de dag na de wapenstilstand in 1918.

Vier thematische zones bespreken de oorsprong, de ontwikkeling en de internationale aspecten van het conflict, geneeskunde in oorlogstijd, de fotografie uit die tijd en het dagelijks leven in het bezette België met als voorbeeld de streek van <st1:personname productid="La Louvière" w:st="on">La Louvière</st1:personname> en de patriottische weerstand.

ONZE PARTNERS

Het museum is alle dagen open, van 10u tot 18u (behalve op maandagen die geen feestdagen zijn). Meer informatie

 

Het Park van Mariemont is geopend.

 

La Terrasse de Mariemont (restaurant) is geopend.

 

Bibliotheek : open op afspraak.

 

Het Atelier du Livre is gesloten.

 

Dank u voor uw begrip !
En tot binnenkort !


 

 

Omwille van veiligheidsredenen worden tassen en jassen niet toegelaten in het museum en moeten ze aan het onthaal achtergelaten worden. Wij danken u alvast voor uw begrip.