Afdrukken

Pieter Stockmans design

11 december 2009 – 21 maart 2010

Pieter Stockmans is geboren te Léopoldsburg (België) op 26 oktober 1940. Na zijn studies in beeldhouwkunst en ceramiek in het Provinciaal Hoger Instituut voor Architectuur en Toegepaste Kunsten van Hasselt tussen 1955 en 1963, kiest hij zich verder te oriënteren naar industriële ceramiek. Na een specialisatie in Duitsland en Frankrijk, start hij vanaf 1966, een lange periode als designer voor de Nederlandse firma Royal Mosa. Hij blijft er tot in 1989. Naast deze activiteit werkt Pieter Stockmans ook als leraar industrieel design. Tussen1969 en 1998, is hij leraar aan de KHLim (Katholieke Hogeschool Limbug) te Genk. Tussen 1983 en 1985, geeft hij lessen over « ceramiek design » in Eindhoven (Design Akademy Eindhoven). Tussen 1997 en 1999, is hij examinator in het prestigieuze Royal College of Art van Londen.


Na zijn tentoonstelling in het Museum van Hasselt in 1981, richt Pieter Stockmans zich naast de design ook naar plastische kunst met een aantal unieke stukken, installaties en integratie in architectuur. Deze plastische kant van zijn werk werd in talrijke tentoonstellingen aangeroepen.
Daarom wenste het Koninklijk Museum van Mariemont, via deze tentoonstelling, te getuigen van de bijdrage van Stockmans tot industrieel design. Zijn werk als designer is slecht gekend en is nochtans belangrijk. Het werd ook door commerciële en artistieke successen bekroond (Red Dot Design Award in 1996, Prijs Henri van de Velde in 1999…).
Zo werd één van zijn stukken, het kopje Sonja, dat hij voor de firma Mosa ontworpen heeft, een wereldberoemd model. Er werden 50 miljoen exemplaren van geproduceerd en het werd 17 keer illegaal gekopieerd.

Deze tentoonstelling werd opgesteld in samenwerking tussen « Keramis - centre de la céramique de la Communauté française asbl » en het Koninklijk Museum van Mariemont.
Keramis – Centre de la Céramique de la Communauté française (Centrum voor Ceramiek van de Franse Gemeenschap van België) is een vereniging zonder winstoogmerk dat in 2009 gesticht werd om alle aspecten van ceramiek te bevorderen. De vereniging heeft ook de wens om een museale ruimte te creëren die volledig bestemd is aan ceramiek, in een beschermd gebouw van de faience fabriek Royal Boch in La Louvière.
Dit centrum zal, met de medewerking van het Koninklijk Museum van Mariemont,
hedendaagse ceramiek aan het licht stellen (studio ceramiek, hedendaagse kunst en design ceramiek). Zo zal het centrum bijvoorbeeld artiesten ontvangen en hen een verblijfplaats aanbieden. De faience voorwerpen in verband met de geschiedenis van de fabriek Boch Frères en hedendaagse ceramiek die toebehoort aan de Franse Gemeenschap zullen er bewaard, bestudeerd en tentoongesteld worden.

Als eerste activiteit koos Keramis zich te concentreren op één van de grootste
ontwerpers van tafelserviezen.

Het museum is alle dagen open, van 10u tot 18u (behalve op maandagen die geen feestdagen zijn). Meer informatie

 

Het Park van Mariemont is geopend.

 

La Terrasse de Mariemont (restaurant) is geopend.

 

Bibliotheek : open op afspraak.

 

Het Atelier du Livre is gesloten.

 

Dank u voor uw begrip !
En tot binnenkort !


 

 

Omwille van veiligheidsredenen worden tassen en jassen niet toegelaten in het museum en moeten ze aan het onthaal achtergelaten worden. Wij danken u alvast voor uw begrip.