Afdrukken

Herinnering aan het Oosten

Het Oosten zoals opgevat sinds de oudheid, heeft de westerse wereld altijd al gefascineerd. Wie heeft er niet gedroomd van de mysteries van het Oude Egypte, de rijkdom van de sultans, de praal aan de Ottomaanse hoven en het geheim van het paleis van de sultan …  

Maar het Oosten was voor vele geleerden van de 19e eeuw eveneens een bodem voor geschiedenis met duizenden te ontginnen rijkdommen en onophoudelijke archeologische ontdekkingen. Het was ook een gebied waar een aantal grote industriëlen moderne technologieën hebben ingevoerd.   Sinds het Romeinse tijdperk hebben de reizen naar deze verre contreien hun stempel nagelaten op onze provincie. Daarvan getuigen sommige gebouwen waarvan de architectuur rechtstreeks geïnspireerd is op oosterse woningen, een straatnaam, een grafmonument op een kerkhof, … De erediensten blijven ook niet achterwege. Sommige processies of manifestaties van de lokale folklore getuigen daarvan. Ook genootschappen, zoals de vrijmetselaars, hebben enkele symbolen overgenomen die rechtstreeks uit het Nabije en Midden Oosten stammen.  

 

De eerste contacten tijdens het Romeinse keizerrijk, de geboorte van egyptomanie eind 18de eeuw, het industriële tijdperk van de 19de eeuw en de stichting van Heliopolis... Om die verschillende aspecten weer te geven, zullen niet alleen werken worden voorgesteld die uit Belgische en buitenlandse musea komen (Romeinse oudheid, manuscripten, kostbare boeken, …) maar ook opmerkelijke stukken die deel uitmaken van religieus patrimonium (relikwieën, schilderijen, …), muntstukken, medailles of ook representaties van belangrijke folklorische gewoontes die zich hebben ingeschreven in het immateriële erfgoed van de menselijkheid.

MET DE STEUN VAN:

Provincie Henegouwen

La Première

Arte Belgique

Antenne Centre

Het museum is alle dagen open, van 10u tot 18u (behalve op maandagen die geen feestdagen zijn). Meer informatie

 

Het Park van Mariemont is geopend.

 

La Terrasse de Mariemont (restaurant) is geopend.

 

Bibliotheek : open op afspraak.

 

Het Atelier du Livre is gesloten.

 

Dank u voor uw begrip !
En tot binnenkort !


 

 

Omwille van veiligheidsredenen worden tassen en jassen niet toegelaten in het museum en moeten ze aan het onthaal achtergelaten worden. Wij danken u alvast voor uw begrip.