Afdrukken

Thee, geschiedenis van een levenskunst

De collectie K.S. Lo van het Flagstaff House Museum of Tea Ware (Hong Kong)

14 november 2009 – 21 februari 2010

2de verdieping

 

Thee : een Chinese passie die elk jaar herleeft in de lente, ter gelegenheid van de pluktijd in de nevelige tuinen, tijdens het Klaar en Helderfeest (Gravenfeest).

Een aantal nauwkeurige en delicate gebaren om de dorstlessende likeur te doen ontstaan, die vrienden zal verheugen en van de ingewijde de gelijke van de Onsterfelijke zal maken.

Zorgvuldig uitgekozen werktuigen, die met de tijd veranderen volgens de bereidingswijze en de manier van proeven – gekookte thee tijdens de Tang dynastie (618 – 906), geklopte thee tijdens de Song dynastie (960 – 1279), getrokken thee tijdens de Ming dynastie (1368 – 1644) Officiële en formele thee, bediend in sneeuwwit porselein of intieme thee, betrokken in de purperen zandsteen theepot van Yixing.

 

 

Een levenskunst die aangeroerd wordt met vierenzestig kunstwerken uit de merkwaardige collecties van het Flagstaff House Museum of Tea Ware (collectie K.S. Lo), een afdeling van het Art Museum van Hong-Kong, waarbij zich voor de gelegenheid enkele stukken van de verzameling van het Koninklijk Museum van Mariemont zullen voegen.

Schenkkannen en kommen uit zandsteen uit de meest bekende Tang en Song ovens, porselein uit de Ming en Qing dynastie (1644 – 1911), waarvan een keizerlijke theepot van de XVIIIde eeuw die in zijn decor het plukken en het zetten van de thee weergeeft, maar ook een uitzonderlijk stel van Ming en Qing theepotten uit Yixing, een ware schat van de collectie K.S. Lo. In tegendeel van het porselein dat in een atelier vervaardigd wordt is elke theepot uit Yixing een apart kunstwerk, getekend door de pottenbakker die het ontworpen heeft vanaf een bruine of purperen plaat aarde. Deze productie van de provincie Jiangsu is uniek in de geschiedenis van Chinese ceramiek en boeide de collectioneur K.S. Lo, die een belangrijke rol gespeeld heeft in de opleving van Yixing in de XXste eeuw.

 

 

Thee is een gave van China aan de rest van de wereld. Japan maakte er een filosofie van, verbonden met zen boeddhisme, en vandaag de dag worden de Chinese kommen met « hazenpels » decor, waarin de monniken vroeger dronken, er nog steeds vereerd. Europa zal het met passie overnemen en Engeland heeft het haar kolonies van de Nieuwe Wereld zelfs straf betaald gezet. Zo gaf ze trouwens het startschot voor de strijd naar onafhankelijkheid, en dit, vooraleer de botanicus Robert Fortune naar China gestuurd werd om er het geheim van de teelt en fabricatie van thee te stelen die Engeland wilde toepassen in Darjeeling. Want de geschiedenis van de thee is ook die van de internationale handel en van de mondialisering, wat duidelijk zichtbaar wordt in het decor van porselein uit de theeladingen bestemd voor Europa. Enkele stukken uit de scheepswrakken van de « Witte Leeuw » (1613), de « Hatcher Junk » (1643) en de « Geldermaelsen » (1751) zullen in Mariemont te zien zijn.

Het Koninklijk Museum van Mariemont, dat vooral bekend is voor het Japanse theepaviljoen van de Urasenke theeschool van Kyoto, zet zo zijn ontdekkingsreis van de thee verder in het Verre Oosten. Het parcours in de tijdelijke tentoonstelling kan voortgezet worden met de herontdekking van de verzamelingen Verre Oosten van het museum die compleet vernieuwd zijn; zo kan de bezoeker zijn ontdekking van de thee verrijken met een speciaal ontworpen parcours in de permanente collecties van het museum.

 

Gratis rondleidingen

Voor leraren en groepsverantwoordelijken:

woensdag 18 november2009 om 14 u.        

zaterdag 21 november 2009 om 10 u.30

Verplichte reservering bij de pedagogische dienst: 064/27 37 07 (C.Detrait) service.pedagogique@musee-mariemont.be   

Inlichtingen : dienst communicatie : 064/27 37 08 (A.-C. Vanden Hende)


Lezing:

Zondag 17 januari 2010 om 14u Chinese route: op zoek naar China in België Sara Vantournhout (praktijkassistent Sinologie Katholieke Universiteit Leuven)

Deze lezing geeft een chronologisch overzicht van de relaties tussen China en België en hun uitdrukking in kunst en cultuur. De belangrijkste historische gebeurtenissen alsook de meest invloedrijke personen uit de geschiedenis van de Sino-Belgische contacten zullen aan bod komen: van de 13e-eeuwse ontdekkingsreizen van Willem van Rubroek tot de bruggenbouwers van de 19e en 20e eeuw. Daarnaast wordt er een blik geworpen op de sporen van deze contacten die vandaag nog te vinden zijn in verschillende Belgische musea, bibliotheken en andere (culturele) instellingen.

 

Toegang: 5 € (lezing) of 7€ (lezing+ rondleiding) + toegang aan de tentoonstelling (lezing+ rondleiding) of 8 € (lezing+toegang tentoonstelling)

Verplichte reservering aan de rondleiding bij de pedagogische dienst: sp(at)musee-mariemont.be of 064/27 37 07

 

Atelier « thee, de smaak van China»

Dit atelier is een inleiding tot de Chinese theecultuur. U wordt er uitgenodigd om de kleuren en vormen van de theeblaadjes te bekijken, hun parfums te ruiken en te herkennen en uiteindelijk enkele thees die men voor u klaarmaakt te proeven.

Op aanvraag voor groepen (100€, 25 personen maximum per groep)

Inlichtingen en reservering: Pedagogische dienst: 064/27 37 07 (C. Detrait) sp(at)musee-mariemont.be

 

 


Bovenstaande afbeeldingen:

    • Schenkkan uit wit, porseleinachtig zandsteen. H. 21 cm. Tang dynastie, 9de eeuw. Flagstaff House Museum of Tea Ware (Hong Kong), collectie K.S. Lo, inv. C 1981-46. Copyright Flagstaff House Museum of Tea Ware (Hong Kong).
    • Theepot uit purperen zandsteen uit Yixing. Werk van de pottenbakker Shi Dabin (1597). H. 6, 9 cm. Flagstaff House Museum of Tea Ware (Hong Kong), collectie K.S. Lo, inv. C 1981- 505. Copyright Flagstaff House Museum of Tea Ware (Hong Kong).
    • Theepot uit porselein met een decor van fencai email. H. 12, 6 cm. Qing dynastie, regering van Qianlong (1736 – 1796). Flagstaff House Museum of Tea Ware (Hong Kong), collectie K.S. Lo, inv. C 1981-73. Copyright Flagstaff House Museum of Tea Ware (Hong Kong).

 


Commissaris van de tentoonstelling :

Catherine NOPPE


Onze partners

Jointly presented by The Leisure and Cultural Services Department of the Government of Hong Kong Special Administrative Region of The Peoples’ Republic of China and Europalia International

 

With the support of the Hong Kong Economic and Trade Office, Brussels

 

Jointly organized by the Flagstaff House Museum of Tea Ware, a branch of the Hong Kong Museum of Art, and the Musée royal de Mariemont

 

Het museum is alle dagen open, van 10u tot 18u (behalve op maandagen die geen feestdagen zijn). Meer informatie

 

Het Park van Mariemont is geopend.

 

La Terrasse de Mariemont (restaurant) is geopend.

 

Bibliotheek : open op afspraak.

 

Het Atelier du Livre is gesloten.

 

Dank u voor uw begrip !
En tot binnenkort !


 

 

Omwille van veiligheidsredenen worden tassen en jassen niet toegelaten in het museum en moeten ze aan het onthaal achtergelaten worden. Wij danken u alvast voor uw begrip.