De pedagogische dienst biedt u verschillende benaderingen aan van de permanente collecties en tijdelijke tentoonstellingen, via documenten voor klassen, workshops of rondleidingen. Hierbij voegt zich nog een speciaal programma voor onze gehandicapte bezoekers.

Dankzij onze online hulpmiddelen kunt u gratis documenten downloaden (bezoekersgidsen, documentatie voor klassen…) maar ook video’s bekijken.

De bibliotheek van het Koninklijk Museum van Mariemont is een studie- en onderzoeksbibliotheek die zich uitstrekt over een veelomvattend gebied dat vooral betrekking heeft tot geschiedenis, archeologie en kunstgeschiedenis.

Het « Atelier du Livre » is een opleidingscentrum waar u zich kunt inwijden tot de artisanale en artistieke technieken van het boek, van de bibliofiele boekbinding tot de moderne assemblage procedés.

Musée royal de Mariemont

Afdrukken
Regionale geschiedenis

De geschiedenis van Mariemont kan in twee hoofdstukken verdeeld worden: het eerste hoofdstuk verhaalt het verleden van het oude jachtdomein, dat in 1546 door Maria van Hongarije werd ontworpen en haar naam draagt. Het tweede luik gaat over de familie Warocqué, een dynastie van steenkoolindustriëlen. De laatste afstammeling van deze familie, Raoul, een rijke verzamelaar, ligt aan de oorsprong van het museum van Mariemont. Na Maria van Hongarije, de zus van Keizer Karel, blijft Mariemont het favoriete buitenverblijf van de landvoogden van de Nederlanden tot aan het einde van het Ancien Regime.

Het bescheiden jachtpaviljoen van Maria van Hongarije werd aanzienlijk uitgebreid door de aartshertogen Albrecht en Isabella, die er hun favoriete residentie van maakten. Het aanzien van het domein onderging geen grote wijzigingen meer tot de komst van Maria-Elisabeth van Oostenrijk. Zij liet een nieuwe kapel bouwen en dacht eraan om van Mariemont een kuuroord te maken dat met Spa zou rivaliseren. Haar opvolger Karel van Lotharingen bouwde een nieuw kasteel in klassieke stijl. De twee schilderijen van Jean-Baptiste Simons leveren een mooi beeld van Mariemont in die tijd . In dit betoverende decor komt de pracht en praal van het hof nog beter tot zijn recht. Er komt een bruusk einde aan deze schitterende periode wanneer de Franse revolutionairen het kasteel in 1794 in brand staken.

De komst van Nicolas Warocqué, de perfecte belichaming van de nieuwe industriële bourgeoisie, zou Mariemont nieuwe luister geven. Hij startte de exploitatie van de mijnrijkdom van het park van Mariemont en liet een nieuwe residentie bouwen midden in een prachtig park. Zijn nakomelingen breidden zijn zaken verder uit. Ze maakten van de koolmijn van Mariemont-Bascoup een van de modernste en welvarendste van het land. De familie Warocqué was ook duidelijk aanwezig op economisch en sociaal vlak. Raoul Warocqué nam een bevoorrechte plaats in vanwege zijn weelderige levensstijl, zijn internationale statuur en zijn mecenaat. Het domein van Mariemont houdt de herinnering aan hem levendig.

Omwille van veiligheidsredenen worden tassen en jassen niet toegelaten in het museum en moeten ze aan het onthaal achtergelaten worden. Wij danken u alvast voor uw begrip.