Afdrukken

Regionale geschiedenis

De geschiedenis van Mariemont kan in twee hoofdstukken verdeeld worden: het eerste hoofdstuk verhaalt het verleden van het oude jachtdomein, dat in 1546 door Maria van Hongarije werd ontworpen en haar naam draagt. Het tweede luik gaat over de familie Warocqué, een dynastie van steenkoolindustriëlen. De laatste afstammeling van deze familie, Raoul, een rijke verzamelaar, ligt aan de oorsprong van het museum van Mariemont. Na Maria van Hongarije, de zus van Keizer Karel, blijft Mariemont het favoriete buitenverblijf van de landvoogden van de Nederlanden tot aan het einde van het Ancien Regime.

Het bescheiden jachtpaviljoen van Maria van Hongarije werd aanzienlijk uitgebreid door de aartshertogen Albrecht en Isabella, die er hun favoriete residentie van maakten. Het aanzien van het domein onderging geen grote wijzigingen meer tot de komst van Maria-Elisabeth van Oostenrijk. Zij liet een nieuwe kapel bouwen en dacht eraan om van Mariemont een kuuroord te maken dat met Spa zou rivaliseren. Haar opvolger Karel van Lotharingen bouwde een nieuw kasteel in klassieke stijl. De twee schilderijen van Jean-Baptiste Simons leveren een mooi beeld van Mariemont in die tijd . In dit betoverende decor komt de pracht en praal van het hof nog beter tot zijn recht. Er komt een bruusk einde aan deze schitterende periode wanneer de Franse revolutionairen het kasteel in 1794 in brand staken.

De komst van Nicolas Warocqué, de perfecte belichaming van de nieuwe industriële bourgeoisie, zou Mariemont nieuwe luister geven. Hij startte de exploitatie van de mijnrijkdom van het park van Mariemont en liet een nieuwe residentie bouwen midden in een prachtig park. Zijn nakomelingen breidden zijn zaken verder uit. Ze maakten van de koolmijn van Mariemont-Bascoup een van de modernste en welvarendste van het land. De familie Warocqué was ook duidelijk aanwezig op economisch en sociaal vlak. Raoul Warocqué nam een bevoorrechte plaats in vanwege zijn weelderige levensstijl, zijn internationale statuur en zijn mecenaat. Het domein van Mariemont houdt de herinnering aan hem levendig.

Het Koninklijk Museum van Mariemont is open van dinsdag tot en met zondag en feestmaandagen, van 10u tot 17u. 

 

Telefoon : + 32 (0)64 21 21 93

 

E-mail : info(at)musee-mariemont.be

 

Het Park van Mariemont is open van 8u tot 18u.

 

La Terrasse de Mariemont (restaurant) is binnen en buiten geopend, mits reservering (+32 (0)64 27 37 63).

 

De bibliotheek : open mits reservering (+32 (0)64 27 37 78).

 

Dank u voor uw begrip !

En tot binnenkort !