De pedagogische dienst biedt u verschillende benaderingen aan van de permanente collecties en tijdelijke tentoonstellingen, via documenten voor klassen, workshops of rondleidingen. Hierbij voegt zich nog een speciaal programma voor onze gehandicapte bezoekers.

Dankzij onze online hulpmiddelen kunt u gratis documenten downloaden (bezoekersgidsen, documentatie voor klassen…) maar ook video’s bekijken.

De bibliotheek van het Koninklijk Museum van Mariemont is een studie- en onderzoeksbibliotheek die zich uitstrekt over een veelomvattend gebied dat vooral betrekking heeft tot geschiedenis, archeologie en kunstgeschiedenis.

Het « Atelier du Livre » is een opleidingscentrum waar u zich kunt inwijden tot de artisanale en artistieke technieken van het boek, van de bibliofiele boekbinding tot de moderne assemblage procedés.

Musée royal de Mariemont

Afdrukken
Regionale archeologie

Aan de basis van deze verzameling ligt de passie van Raoul Warocqué voor archeologie en voor het verleden van zijn streek.

Met de vondsten die de mecenas verzameld heeft, kan men de geschiedenis van de vallei van de Haine volgen van de protohistorie tot aan de 7de eeuw van onze jaartelling. Deze ontdekking leidt ons ook via het ijzertijdperk, de bezetting en overheersing van de Romeinen en de binnendringing en vestiging van de Franken.

De verzameling werd vervolgens uitgebreid door nieuwe anwinsten, gaven en leningen. Ook de opgravingen die het Museum uitvoert in Fontaine-Valmont en in Thuin leveren nieuwe voorwerpen.

Het geheel brengt de vele aspecten van het dagelijkse leven van onze verre voorouders op wonderbaarlijke wijze tot leven.

De verzameling is in principe vooral pedagogisch, maar bevat daarom niet minder prestigieuze of uitzonderlijke stukken. Men kan er bijvoorbeeld de sieraden van goud en zilver van de Merovingers uit de prinselijke necropool van Trivières bewonderen of de Gallo-Romeinse beelden in brons, afkomstig uit Bavai. De collectie bevat ook een mijlpaal die op zijn oorspronkelijke plaats in Péronnes-lez-Binche, langs de grote Romeinse heerweg van de Noordzee naar de Rijn gevonden werd.

Omwille van veiligheidsredenen worden tassen en jassen niet toegelaten in het museum en moeten ze aan het onthaal achtergelaten worden. Wij danken u alvast voor uw begrip.