De pedagogische dienst biedt u verschillende benaderingen aan van de permanente collecties en tijdelijke tentoonstellingen, via documenten voor klassen, workshops of rondleidingen. Hierbij voegt zich nog een speciaal programma voor onze gehandicapte bezoekers.

Dankzij onze online hulpmiddelen kunt u gratis documenten downloaden (bezoekersgidsen, documentatie voor klassen…) maar ook video’s bekijken.

De bibliotheek van het Koninklijk Museum van Mariemont is een studie- en onderzoeksbibliotheek die zich uitstrekt over een veelomvattend gebied dat vooral betrekking heeft tot geschiedenis, archeologie en kunstgeschiedenis.

Het « Atelier du Livre » is een opleidingscentrum waar u zich kunt inwijden tot de artisanale en artistieke technieken van het boek, van de bibliofiele boekbinding tot de moderne assemblage procedés.

Musée royal de Mariemont

Afdrukken
Griekenland/Rome

De verzameling Klassieke Oudheid van Mariemont heeft van het begin af aan veel belangstelling gewekt. Sinds 1903 is er veel onderzoek naar gedaan en veel over gepubliceerd.

Raoul Warocqué zelf had een voorkeur voor marmeren en bronzen beelden, maar ook de andere kunsten zijn hier goed vertegenwoordigd: keramiek, schilderkunst en edelsmeedkunst. De originaliteit van de huidige opzet is dat de verschillende beschavingen die tegelijk in Griekenland en Italië - en daarna in de rest van het Middellandse-Zeegebied tot bloei kwamen - tegenover elkaar geplaatst worden. Zo is er een parallel getrokken tussen de archaïsche en klassieke Griekse steden en de Etrusken. Na 331 v. Chr., het jaar waarin Alexandrië in Egypte gesticht werd, gaat de ontwikkeling van de grote Hellenistische koninkrijken vooraf aan de grote bloei van Rome, van de republiek tot aan het keizerrijk. Bovendien stelt het parcours de bezoeker in staat zich een beeld te vormen van zowel de dagelijkse bezigheden als de geschiedenis van de antieke kunst.


N.B.: De Romeinse overblijfselen, die gevonden werden in Henegouwen (en in Bavay in het noorden van Frankrijk), worden tentoongesteld in de afdeling Regionale archeologie.

Omwille van veiligheidsredenen worden tassen en jassen niet toegelaten in het museum en moeten ze aan het onthaal achtergelaten worden. Wij danken u alvast voor uw begrip.