De pedagogische dienst biedt u verschillende benaderingen aan van de permanente collecties en tijdelijke tentoonstellingen, via documenten voor klassen, workshops of rondleidingen. Hierbij voegt zich nog een speciaal programma voor onze gehandicapte bezoekers.

Dankzij onze online hulpmiddelen kunt u gratis documenten downloaden (bezoekersgidsen, documentatie voor klassen…) maar ook video’s bekijken.

De bibliotheek van het Koninklijk Museum van Mariemont is een studie- en onderzoeksbibliotheek die zich uitstrekt over een veelomvattend gebied dat vooral betrekking heeft tot geschiedenis, archeologie en kunstgeschiedenis.

Het « Atelier du Livre » is een opleidingscentrum waar u zich kunt inwijden tot de artisanale en artistieke technieken van het boek, van de bibliofiele boekbinding tot de moderne assemblage procedés.

Musée royal de Mariemont

Afdrukken
Schatten van Mariemont

 

Sinds september 2007, zet het Koninklijk Museum van Mariemont de schatten van haar collecties in de kijker. Een collectie die veel te danken heeft aan de grote mecenas Raoul Warocqué.

De bezoekersgids "Schatten van Mariemont. De Waroqué collectie" stelt een selectie voor van 73 uitzonderlijke stukken uit de verschillende afdelingen van het Museum.  De notities van deze catalogus werden grootendeels geschreven door Natacha Massar (onderzoekster in de VUB) een medewerkster van de afdeling Griekenland-Rome van het Koninklijk Museum van Mariemont. De catalogus beschrijft de uitgekozen kunstwerken in chronologische volgorde. De fotograaf van het Museum, Michel Lechien, heeft artistieke beelden van de voorwerpen getrokken. Zijn foto's nodigen ons uit om de verschillende stukken te bekijken en te (her)ontdekken. 

De gids bestaat in het Frans en in het Nederlands.

De bezoeker kan de pronkstukken van het Museum ontdekken dankzij de « audio-gids » en rondleidingen rond het thema « Schatten van Mariemont ».

Een reeks voorwerpen (magneten, latten, postkaarten, notitieboekjes…) zijn te koop in het winkeltje van het Museum.

 

Een hulde aan Raoul Warocqué

Het museum wilt ook de persoonlijkheid van Raoul Warocqué aan het licht brengen. Mariemont, dat door een grote collectioneur gesticht werd, kan vergeleken worden met grote musea zoals de verzameling van de hertog van Aumale in Chantilly, die van Calouste Gulbenkian in Lissabon of van Paul Getty in Malibu. Raoul Warocqué had ook kolossale middelen om zijn collecties aan te vullen. Zo kon hij, in veilingen en bij de antiquairs, met de grootste musea en met de rijkste verzamelaars rivaliseren. Zijn verzameling toont een rijkdom en een cultuur die men zeldzaam terug vindt behalve in de grootste musea van Europa. Men kan er meerdere meesterwerken bewonderen: de Burgers van Calais (Auguste Rodin), wandschilderijen van een villa uit de omgeving van Pompei, één van de mooiste verzamelingen Doorniks Porselein ter wereld, duizenden boeken en kostbare handtekeningen, en uitgebreide verzamelingen over de beschavingen van Egypte, Griekenland, Rome en het Verre Oosten.

Omwille van veiligheidsredenen worden tassen en jassen niet toegelaten in het museum en moeten ze aan het onthaal achtergelaten worden. Wij danken u alvast voor uw begrip.