Afdrukken

België en de koning

 

Gustave Groleau uit zijn mening over Begië, haar koning en de Vlamingen

BELGIË

Zaterdag, 1 januari 1916

Wij zullen ons wreken in uw bloed, vervloekt Duitsland! Uit ons verschoond en vergroot land, zult ge verbannen worden, barbaarse Natie! Een dag komt, misschien snel, voor de wraak. We zullen dan ons dierbaar België opnieuw vrij en geëerd zien. Het bloed van haar kinderen zal haar versterkt hebben en gevoed met een nieuwe stimulans naar roem en de vooruitgang. Maar wat een hersenschimmen! Wat een dolle dromen! Ik hoop en ik heb geloof. Hoeveel afschuwelijke strijden zullen we nog kennen! Hoeveel bloed zal er nog moeten vloeien! Hoeveel keer zal ons bloed de sombere IJzer, « klein rivier » nog roodkleuren; Duitsland, aan wie je tegenstand hebt geboden, heb je opgehouden in haar triomftocht, die nu elke dag omslaat in een vale nederlaag. Vervuld met een nieuwe moed, groter en sterker, zullen we bij u terugkeren als kleintjes bij hun moeders. Tot het einde toe zullen we onze plicht vervullen en het is met een waar en immens plezier, met een sublieme zelfverloochening dat we ons zullen opofferen voor de vrijheid van onze vaderen en om van het kleine België een steeds meer schitterende en door iedereen geliefde natie te maken…

DE KONING

Donderdag 7 december 1916

… Ik word opgeroepen: « Sergeant Groleau... Ik kom u zeggen dat de koning zal langskomen! » Ik heb het begrepen. Ik trek mijn uniform aan en ga me verzekeren dat alles proper is. Het gaat, ik neem dan plaats in een geul vanwaar ik onze roemrijke koning zie voorbijgaan, vergezeld van zijn adjudant en de generale staf van het regiment. Hij is wel degelijk grenadier. Hij is zeer groot van gestalte, draagt helm en regenjas, maar geen enkel rangteken. Hij lijkt wel een gewone soldaat. Maar zijn gestalte is door iedereen herkenbaar en geliefd… Hij gaat snel vooruit en praat hier en daar met een soldaat. Het bezoek is voorbij. Alles is weer zoals gewoonlijk.

Donderdag 21 maart 1918

… het bezoek van de koning werd aangekondigd... Als mens, hou ik van hem; als soldaat, heeft hij zijn plicht vervuld; maar als koning vertegenwoordigt hij een verouderde en ouderwetse regering. Wij kennen een nieuw leven, onze libertaire en idealistische ideeën maken van ons verwoede aanhangers van een nieuwe republiek! Dit zou een grote vooruitgang betekenen, door vele mensen gewenst. Waarom moet een man met de naam van koning over ons heersen? Waarom hem die titel laten? Ik zie er het nut niet van in. De koning kwam rond 15u binnen. Ik was meteen weg. Ik wil niet met een monarch praten. Ieder zijn ideeën…

DE VLAMINGEN

Dinsdag 17 juli 1917

(In het hospitaal van Calais)… Om 7 u, werd ik gewekt voor het ontbijt. Mijn kamer werd dan gepoetst. Ik las. Ik heb al veel kameraden: Walen en Vlamingen. Hier is het de grote verbroedering …

Zaterdag 12 januari 1918

… tijdens de nacht werden zes mannen van het 1ste peloton gearresteerd voor flamingante propaganda, laster tegen de Walen en het vaderland en aanstichting tot oproer. Bij de aangehouden personen bevindt zich een soldaat, Leyssens, ex-sergeant, voor dezelfde reden gedegradeerd… Een priester brancardier van de 3de  compagnie, Bonninck … ook onze beruchte brancardier, Pater Ragoen en de aalmoezenier Coen zijn bij de zaak betrokken. Dat men hen fusilleert … Ik zou hen van harte een kogel door het lijf schieten

 

Het Koninklijk Museum van Mariemont is open van dinsdag tot en met zondag en feestmaandagen, van 10u tot 17u. 

 

Telefoon : + 32 (0)64 21 21 93

 

E-mail : info(at)musee-mariemont.be

 

Het Park van Mariemont is open van 8u tot 18u.

 

La Terrasse de Mariemont (restaurant) is binnen en buiten geopend, mits reservering (+32 (0)64 27 37 63).

 

De bibliotheek : open mits reservering (+32 (0)64 27 37 78).

 

Dank u voor uw begrip !

En tot binnenkort !