De pedagogische dienst biedt u verschillende benaderingen aan van de permanente collecties en tijdelijke tentoonstellingen, via documenten voor klassen, workshops of rondleidingen. Hierbij voegt zich nog een speciaal programma voor onze gehandicapte bezoekers.

Dankzij onze online hulpmiddelen kunt u gratis documenten downloaden (bezoekersgidsen, documentatie voor klassen…) maar ook video’s bekijken.

De bibliotheek van het Koninklijk Museum van Mariemont is een studie- en onderzoeksbibliotheek die zich uitstrekt over een veelomvattend gebied dat vooral betrekking heeft tot geschiedenis, archeologie en kunstgeschiedenis.

Het « Atelier du Livre » is een opleidingscentrum waar u zich kunt inwijden tot de artisanale en artistieke technieken van het boek, van de bibliofiele boekbinding tot de moderne assemblage procedés.

Musée royal de Mariemont

Afdrukken

Scholen

Een museum bezoek vult op een ideale manier de lessen aan. In een museum kan men een specifiek soort documenten bestuderen: materiële overblijfselen van oude beschavingen. Daarvoor worden verscheidene bevoegdheden opgeroepen. Het bezoek wordt een speurtocht: vragen stellen, antwoorden samenbrengen, analyseren maar ook bestuderen, vergelijken, bespreken.

Basis onderwijs

De rondleiding doet beroep op het verkennen en bespreken van verschillende onderwerpen. Het contact met de museumstukken kan worden voorafgegaan door een audiovisuele inleiding en gekoppeld worden met een workshop.

Enkele voorbeelden van thema’s

  • Egypte, kunst en beschaving
  • Geschiedenis van het schrift
  • De kind zijn in de Oudheid …

Secundair onderwijs

De rondleidingen kunnen aangepast worden aan het onderwijsprogramma maar ook aan de studierichting van de leerlingen: algemeen secundair onderwijs, beroepssecundair onderwijs, kunstsecundair onderwijs, technisch secundair onderwijs.

Enkele voorbeelden van thema’s

  • Mythologie en etymologie ...
  • Parfums
  • De dood, rites en geloof
  • Vrouw zijn in de Oudheid
  • Zoektocht

Omwille van veiligheidsredenen worden tassen en jassen niet toegelaten in het museum en moeten ze aan het onthaal achtergelaten worden. Wij danken u alvast voor uw begrip.