Afdrukken

Theeceremonie

Thee in Japan

Thee is niet meer dan dit :
Water opwarmen, thee maken
En het naar behoren opdrinken
Dat is alles wat je moet weten.
Sen no Rikyû

In 2001 werd een echt theehuis (chashitsu) aan het Museum van Mariemont toevertrouwd door de Urasenke Theeschool. Het werd gebouwd door speciaal uit Kyôto overgekomen ambachtslui met gebruik van traditionele materialen, ingevoerd uit Japan. Hier worden op verschillende zondagen per jaar ceremonies georganiseerd door leerlingen van de school. Dit is een van de zeldzame gelegenheden (er bestaat maar één ander theehuis in België in de Japanse tuin in Hasselt) om een fundamenteel aspect van de traditionele cultuur van Japan te leren ontdekken, gebaseerd op de principes van harmonie, respect, zuiverheid en sereniteit, zoals ze gedefinieerd werden in de 16e eeuw door Sen no Rikyû, theegrootmeester en stichter van de Urasenke school.

In Mariemont is het theepaviljoen ondergebracht in een zaal van het museum. De banden die er van oudsher bestaan tussen thee en boeddhisme worden er weergegeven door de aanwezigheid van een droge tuin, gemaakt van stenen en geharkte gravel, die rond het theehuisje is aangelegd in de traditie van de Zenkloosters in Japan.

Door de theeceremonie hebben de Japanners een volkomen originele fijngevoeligheid ontwikkeld ten opzichte van keramiek uit China, Korea of Japan zelf. Elke theeceremonie wordt dus voorafgegaan door een kort bezoek aan de verzamelingen van Mariemont, waarbij een aspect van de keramiek in verband met thee wordt belicht.

Regelmatig worden theeceremonies in het Frans georganiseerd. Om meer daarover te weten neem gerust contact met ons op (sp(at)musee-mariemont.be of 064 27 37 08)

Het Koninklijk Museum van Mariemont is open van dinsdag tot en met zondag en feestmaandagen, van 10u tot 18u. 

 

Telefoon : + 32 (0)64 21 21 93

 

E-mail : info(at)musee-mariemont.be

 

Het Park van Mariemont is open van 8u tot 18u.

 

La Terrasse de Mariemont (restaurant) is binnen en buiten geopend, mits reservering (+32 (0)64 27 37 63).

 

De bibliotheek : open mits reservering (+32 (0)64 27 37 78).

 

Dank u voor uw begrip !

En tot binnenkort !