Afdrukken

Made in Belgium. Belgische industriëlen in Egypte (1830-1952)

MADE IN BELGIUM
BELGISCHE INDUSTRIËLEN IN EGYPTE (1830-1952)

 

TENTOONSTELLING VAN 5 SEPTEMBER 2020 TOT 4 DECEMBER 2020 

TE ONTDEKKEN IN BOIS-DU-LUC, IN HET MUSEUM VOOR MIJNBOUW EN DUURZAME ONTWIKKELING IN LA LOUVIÈRE

 

In de 19e eeuw was België één van de grootste industrielanden van Europa. Haar knowhow werd over de hele wereld geëxporteerd en er waren talloze projecten in Zuid-Amerika, China en zelfs Egypte! Van bruggen tot hevels, trams en locomotieven, de Belgen droegen actief bij tot de modernisering van Egypte. Deze bouwwerven maken deel uit van de Belgische industriële expansie en doen onze bedrijven de geschiedenis ingaan: Usines et Fonderies de Baume & Marpent, de Compagnie Centrale de Construction, de Forges, de Usines et Fonderies de Haine-Saint-Pierre... zijn allemaal namen die deel uitmaken van de geschiedenis en het collectieve geheugen van de Centrumregio.

 

De tentoonstelling van het Koninklijk Museum van Mariemont heeft tot doel de banden tussen de industrie en de collectie van 1830 tot 1952, aan de vooravond van de Egyptische onafhankelijkheid, in de verf te zetten. De focus zal liggen op technische bekwaamheid door middel van de tentoonstelling van originele plannen van het bedrijf Baume et Marpent, ware technologische en artistieke juweeltjes. Dit bedrijf stond aan de wieg van de bouw van de beroemde Nijlbruggen en verspreidde zijn kennis over de hele Nijlvallei, van noord naar zuid en tot aan het Suezkanaal.

 

Een tweede aspect van deze faraonisch-Belgische bouwwerven zal worden belicht: hun impact op de museumwereld. De verschillende bouwplaatsen zijn een gelegenheid voor de industriëlen - bazen, ingenieurs en voormannen - om de Nijlvallei en zijn formidabele erfgoed te ontdekken. Sommigen zullen niet aarzelen om een groot aantal archeologische voorwerpen terug te brengen, van de meest bescheiden tot de meest kolossale, die vandaag de dag de kern vormen van de Belgische openbare Egyptologische collecties.

 

Een tentoonstelling van het Koninklijk Museum van Mariemont, te ontdekken op de site van Bois-du-Luc, in het Museum voor Mijnbouw en Duurzame Ontwikkeling.

Het Koninklijk Museum van Mariemont is open van dinsdag tot en met zondag en feestmaandagen, van 10u tot 18u. 

 

Telefoon : + 32 (0)64 21 21 93

 

E-mail : info(at)musee-mariemont.be

 

Het Park van Mariemont is open van 8u tot 18u.

 

La Terrasse de Mariemont (restaurant) is binnen en buiten geopend, mits reservering (+32 (0)64 27 37 63).

 

De bibliotheek : open mits reservering (+32 (0)64 27 37 78).

 

Dank u voor uw begrip !

En tot binnenkort !