Afdrukken

In de tijd van Galenus

In de tijd van Galenus
Een Griekse arts in het Romeinse rijk

26 mei - 02 december 2018

Door het leven van de Griekse arts Galenus van Pergamon (129-ong. 216) te volgen beschrijft deze tentoonstelling de medische, farmacologische en sanitaire praktijken in de Romeinse wereld van de eerste eeuwen van ons tijdperk. Want Galenus ging met zijn tijd mee. Zijn geschriften, zijn gevarieerde interesses en de omvang van zijn klantenkring maken het mogelijk veel thema’s te bespreken en stellen ons een geografisch en sociologisch parcours rond de Middellandse Zee voor.

 

Galenus in 2018, dé tentoonstelling in Mariemont

Twintig jaar na de succesvolle tentoonstelling « Ten tijde van Hippocrates. Geneeskunde en maatschappij in het antieke Griekenland » onderstreept de huidige expo « In de tijd van Galenus » de therapeutische en anatomische evolutie, maar eveneens de bestendigheid van de farmacopee en van het systeem van de vier humeuren tijdens de zeven eeuwen die Hippocrates, « de Vader van de Geneeskunde » en Galenus « de Prins van de Geneeskunde » scheiden. 

 

Galenus en wij: een ononderbroken geschiedenis sinds 1800 jaar? 

Zijn we allen een beetje de erfgenamen van Galenus? Door na te denken over zijn werk, zijn bevragingen en zijn nalatenschap kunnen we, zonder anachronisme, waarderen wat zijn bijdrage en zijn rol waren, niet alleen tijdens zijn leven, sinds de gladiatoren van Pergamon tot de keizers van Rome, maar ook in de geschiedenis van de wetenschap en in onze actualiteit. 

De invloed van Galenus is ontegensprekelijk nog steeds levend in de manier waarop wij de geneeskunde denken en in onze maatschappij. Welke apotheker heeft nooit de eed van Galenus afgelegd? Welke hand heeft nog nooit de koelzalf van Galenus gebruikt om zich te hydrateren? 

Wie heeft het nog nooit over een “slecht humeur” gehad? Welke sportman heeft zich niet geïnspireerd, al is het indirect, door de aanbevelingen van Galenus? Welke antiquair droomt er niet van om één van de 20.000 pagina’s van de werken van Galenus te doorbladeren? Welke tuin of herborist bevat, vandaag nog, niet, enkele producten die worden aanbevolen in de voorschriften van Galenus? Welke chirurg heeft nooit een scalpel of een katheter gebruikt, rechtstreekse erfgenamen van de antieke instrumententas? 

Was Galenus dan onfeilbaar? De teksten van Galenus zijn gedurende eeuwen overgeleverd en bestudeerd, op complexe wijze, zowel in het Westen als in het Oosten. Vanaf de Renaissance, maar steeds op basis van een lezing van de teksten van de « Prins van de Geneeskunde», gaan zijn theoretische postulaten of fouten van de anatomische interpretatie er geleidelijk aan voor zorgen dat zijn tot dan toe onbetwiste autoriteit niet langer blind wordt aanvaard - wat zal leiden tot de evolutie van de moderne geneeskunde.

 

Het museum is alle dagen open, van 10u tot 18u (behalve op maandagen die geen feestdagen zijn). Meer informatie

 

Het Park van Mariemont is geopend.

 

La Terrasse de Mariemont (restaurant) is geopend.

 

Bibliotheek : open op afspraak.

 

Het Atelier du Livre is gesloten.

 

Dank u voor uw begrip !
En tot binnenkort !


 

 

Omwille van veiligheidsredenen worden tassen en jassen niet toegelaten in het museum en moeten ze aan het onthaal achtergelaten worden. Wij danken u alvast voor uw begrip.