Afdrukken

Herakles bij de Maori's

HERAKLES BIJ DE MAORI'S

© Marian Maguire - PaperGraphica

Zaal A et ruimte tussen zalen A en B

 

Een Nieuw-Zeelandse kunstenares, Marian Maguire, liet zich inspireren door oude Griekse vazen met de heldendaden van Heracles om te komen tot een originele kijk op het thema kolonisatie en de, vaak moeilijke, ontmoeting tussen de westerse cultuur, ontstaan uit de erfenis van de Antieke oudheid en de autochtone niet-Europese culturen, in dit geval van de Maori's uit Nieuw-Zeeland-Aotearoa.

 

Het betreft een rondreizende tentoonstelling, die al in heel wat grote Europese tentoonstellingsruimtes van Antieke kunst werd voorgesteld. In Mariemont ontdekt u een mooie reeks gravures van de hand van Marian Maguire. De reeks draagt de naam The Labours of Herakles: 12 grote lithografieën en 8 etsen die met een opmerkelijke nauwkeurigheid de grote Griekse held op de voorgrond plaatsen naast Maori-stamhoofden of in Nieuw-Zeelandse landschappen.

 

De mythe ontmoet de geschiedenis

Deze kunstwerken die tegelijk vertrouwd en vreemd lijken, helpen u de vervaarlijke dualiteit van de kolonisatie beter te begrijpen, als verspreider van de beschaving vanuit het standpunt van de kolonisatoren, maar net als vernietigingsmechanisme voor zij die hun land, hun bestaansmiddelen en hun eeuwenoude cultuur verloren zien gaan.

De ironische of ernstige referenties naar de geschiedenis van Nieuw-Zeeland-Aotearoa, de reizen van de beroemde Britse zeevaarder James Cook (1728-1779), of nog naar de veldslag van Gallipoli (1915-1916) tijdens de Eerste Wereldoorlog waar heel wat Nieuw-Zeelandse soldaten werden gedecimeerd, verrijken de boodschap van deze opmerkelijke gravures.

 

Het museum is alle dagen open, van 10u tot 18u (behalve op maandagen die geen feestdagen zijn). Meer informatie

 

Het Park van Mariemont is geopend.

 

La Terrasse de Mariemont (restaurant) is geopend.

 

Bibliotheek : open op afspraak.

 

Het Atelier du Livre is gesloten.

 

Dank u voor uw begrip !
En tot binnenkort !


 

 

Omwille van veiligheidsredenen worden tassen en jassen niet toegelaten in het museum en moeten ze aan het onthaal achtergelaten worden. Wij danken u alvast voor uw begrip.