Afdrukken

Goden, Geesten, Demonen in het Oude Egypte

GODEN, GEESTEN, DEMONEN IN HET OUDE EGYPTE

Van 21 mei tot 20 novembre 2016

Tweede verdieping

 

 

De Egyptische godheden zijn soms intimiderend, soms intiem en vaak vreemd en complex. Ze hebben sinds de Oudheid de mensheid gefascineerd. En toch is er tot vandaag nog nooit een tentoonstelling van formaat aan hen gewijd.

De tentoonstelling tracht de volgende vragen te beantwoorden: Wat is een god? Naar wat verwijst het Egyptische woord die een god aanwijst? Waarom kiest men ervoor de godheden soms een menselijke gedaante te geven en dan weer een dierlijke of gemengde vorm? Grote goden maar ook anonieme (daarom niet onbekende) machten, verwarde krachten met wazige trekken, niet geïdentificeerde entiteiten, object goden, verpersoonlijkingen van concepten - zoveel pogingen om de wereld en de natuurlijke fenomenen met een metafoor uit te leggen. Welke plaats wordt door de goden en de demonen ingenomen? Welke rol spelen ze in de strijd tussen het Geschapen en de Chaos?

Door kennis te maken met Osiris, Anubis, Hathor, Sobek en Isis in de wereld van de Egyptische mythen, goden, geesten en demonen, wordt de bezoeker uitgenodigd zich vragen te stellen en een verschillende gedachtegang te ontdekken. Zijn de demonen met hun afstotende en dreigend uiterlijk echt zo kwaadwillig? Is het doel van deze monstrueuze geesten, die aanwezig zijn tijdens het moederschap en de bevalling, om de moeder en haar kind te beschermen of om ze te bedreigen? Of vervullen ze gewoon de rol die we van hen verwachten? Ze zijn misschien niet wat ze op het eerste zicht lijken te zijn…

Deze internationale tentoonstelling zal meer dan 200 voorwerpen (standbeelden, reliëfs, amuletten, juwelen, sarcofaag…) samenbrengen. Ze komen uit openbare Belgische instellingen (federale, Nederlandstalige en Franstalige) maar ook uit het buitenland (Musée du Louvre, Allard Pierson Museum, August Kestner Museum…). Zo versterkt ze de culturele en wetenschappelijke banden die het museum met deze partnerinstellingen gebouwd heeft.

Het museum is alle dagen open, van 10u tot 18u (behalve op maandagen die geen feestdagen zijn). Meer informatie

 

Het Park van Mariemont is geopend.

 

La Terrasse de Mariemont (restaurant) is geopend.

 

Bibliotheek : open op afspraak.

 

Het Atelier du Livre is gesloten.

 

Dank u voor uw begrip !
En tot binnenkort !


 

 

Omwille van veiligheidsredenen worden tassen en jassen niet toegelaten in het museum en moeten ze aan het onthaal achtergelaten worden. Wij danken u alvast voor uw begrip.