Afdrukken

Helvetica

Porselein van Nyon te Mariemont


29/10/2011 > 12/02/2012

2e verdieping

Helvetica. Porselein uit Nyon te Mariemont is geïnspireerd op de tentoonstelling “Liefde en jacht” die plaatsvond in het “Musée historique et des porcelaines”, in Nyon (Zwitserland, kanton Vaud), van 1 mei 2009 tot 7 maart 2010.

Deze tentoonstelling stelde belangrijke stukken voor die in de collectie van het museum waren terechtgekomen dankzij nieuwe schenkingen of aanwervingen. Sommige stukken werden er reeds tentoongesteld in 1947, tijdens een tentoonstelling gewijd aan porselein uit Nyon, maar geen enkel object werd sindsdien opnieuw aan het publiek voorgesteld. Bij de tentoongestelde stukken in Mariemont vindt men tassen met een bijzondere decoratie, zelfs ongezien, stukken met een monogram, een servies met een “Napolitaanse” versiering alsook talrijke porseleinen stukken van grote kwaliteit waaronder de grote vaas “Aan de liefdes en trofeeën”, geleverd aan Sint-Petersburg in 1792.

De manufactuur van porselein van Nyon werd in 1781 gesticht. Ze is de laatste die het licht ziet in Europa. Haar productie schrijft zich volledig in de tijdgeest in die wordt bepaald door de neoklassiek, met modellen die gekopieerd worden naar het voorbeeld van de manufactures in Parijs. Op het gebied van de materie kan Nyon concurreren met de verfijning en witheid van het Frans porselein dankzij een voorziening in porseleinaarde die rechtstreeks geleverd wordt uit Limoges. De kwaliteit van de keramiek wordt onderstreept door haar decoratie die het centrum van het object vrij laat van elk motief om zo de doorschijnende witheid te benadrukken van de materie, net zoals het ontbreken van “gebreken” bij het bakken. De porselein manufactuur van Nyon weet zich aan te passen aan haar klanten, die zowel bestaat uit notabelen en lokale patriciërs als de bourgeoisie uit Bern, de Vaud en Genève. Dit type klanten, dat geen steun geniet van een Hof zal gelijk krijgen in 1813. De revolutionaire omwentelingen en de Napoleontische oorlogen daarna zullen de verdwijning van deze kostbare industrie met onzekere opbrengst met zich meebrengen. Het gebouw wordt nochtans nog steeds op actieve wijze gebruikt. Na de manufactuur van porselein komt een aardewerkfabriek die tot in 1979 blijft en zo als het ware de motieven van het zogenaamde “Oude Nyon” in stand houdt.

Naast vergelijkingen met de collecties van Doornik biedt de tentoonstelling van oud porselein de mogelijkheid om de verwezenlijkingen voor te stellen van twee Zwitserse hedendaagse kunstenaars: Fanny Liberek en Bettina Ammann. Hun ontwerpen zijn rechtstreeks geïnspireerd op het gebruiksvoorwerp waar ze mee spelen maar ook op de geest van “keramiek van het hof” met de verlenging van de geest van het porselein van de 18e en 19e eeuw. Twee fotografen, Valérie Belin en Matthieu Lavanchy, stellen eveneens hun werk voor. Dat gaat een directe band aan met de verzameling van Nyon.

Een tentoonstelling die wordt georganiseerd in partnerschap met het “Musée historique et des porcelaines”, in Nyon, en Keramis – Centrum voor Keramiek.

 


Parallel vindt de tentoonstelling Helvetica – Zwitserse keramiek van tegenwoordig plaats (van 29 oktober tot 8 januari 2012) in het Museum Ianchelevici, in partnerschap met Keramis – Centrum voor Keramiek.

De tentoonstelling brengt Zwitserse ontwerpers samen waarvan het werk buiten het gebruikelijke veld van de keramiek valt. Hun benadering roept eerder overeenkomsten op met de sculptuur en installatie dan met het object. Door te werken met aardewerk, porselein of grès, door te gieten of af te drukken, ontwikkelen ze driedimensionale zelfs conceptuele werken. Doorheen een onderzoek naar de visuele perceptie van een keramisch object maken ze van dit medium dat van nature hard, koud en weinig kneedbaar is, zachte objecten die geanimeerd en soepel zijn … en zeer hedendaags.

Met Caroline Andrin, Arnold Annen, Philippe Barde, Brigitta Briner, Jean-Gabriel Cruz, Margareta Daepp, Christian Gonzenbach en de fotograaf Matthieu Lavanchy.

Het museum is alle dagen open, van 10u tot 18u (behalve op maandagen die geen feestdagen zijn). Meer informatie

 

Het Park van Mariemont is geopend.

 

La Terrasse de Mariemont (restaurant) is geopend.

 

Bibliotheek : open op afspraak.

 

Het Atelier du Livre is gesloten.

 

Dank u voor uw begrip !
En tot binnenkort !


 

 

Omwille van veiligheidsredenen worden tassen en jassen niet toegelaten in het museum en moeten ze aan het onthaal achtergelaten worden. Wij danken u alvast voor uw begrip.