Afdrukken

Het Tijdperk van de Eeuwigheid. De schenking Yves en Yolande BOËL

HET TIJDPERK VAN DE EEUWIGHEID.

De schenking Yves en Yolande BOËL

4 mei - 29 september 2013

 

 

Masker. Steen. Mexico. Olmeekse beschaving (900 - 400 v. C.). © Koninklijk Museum van Mariemont - Foto M. Lechien.
Hanger in de vorm van een dubbele vogel. Tumbaga. Colombië, Zenú beschaving (1050-1450). © Koninklijk Museum van Mariemont - Foto M. Lechien.
Beeld van een kat. Brons. Egypte, Saïtische periode (7e - 6e eeuw v.Ch.). © Koninklijk Museum van Mariemont - Foto M. Lechien.

VERLEDEN ZOMER werden de 42 stukken uit de schenking van Yves en Yolande Boël verwelkomd in Mariemont. Nu dat ze gefotografeerd en geïnventariseerd zijn, worden ze binnenkort gedurende enkele maanden samen tentoongesteld in een tentoonstelling die een eerbetoon brengt aan de schenkers, voordat ze in de verschillende permanente collecties van het Museum worden geïntegreerd.

ALLE WERKEN getuigen van de smaak van de verzamelaars voor pure, eenvoudige en geometrische vormen, voor maskers en jade, alsook voor afbeeldingen van dieren. De verzamelingen van Egyptische en klassieke oudheden van het Museum worden zo verrijkt met een afgodsbeeldje uit de Cycladen, mooie vrouwelijke godin in marmer van grote afmetingen, en vier Egyptische werken waaronder twee opmerkelijke bronzen beeldjes van de godin Ouadjet met een leeuwenhoofd uit het Nieuwe Rijk en een kat, een dier gewijd aan de godin Bastet (7e-6e eeuw voor Christus).

Cycladisch afgodsbeeld. Marmer. Bronstijd, Oude Cycladen II (2800-2300 v. Ch.). © Koninklijk Museum van Mariemont - Foto M. Lechien.
Paard. Brons. China, Han dynastie (1e - 2e eeuw). © Koninklijk Museum van Mariemont - Foto M. Lechien.
Zittende hond. Aardewerk. Mexico, Colima beschaving (200-300 voor Christus). © Koninklijk Museum van Mariemont - Foto M. Lechien.

EEN BELANGRIJK DEEL van de schenking Boël is besteed aan het Verre Oosten. De Chinese werken zorgen voor een belangrijke bijdrage aan de bestaande collectie en bieden interessante varianten van stijl en vorm, waaronder gebeeldhouwd en gelakt hout; keramiek van de Han en Wei periodes. Yves en Yolande Boël hebben ook zeer uitzonderlijke Chinese bronzen aan Mariemont geschonken. De oudste zijn twee archaïsche werken die dateren uit het einde van het IIe millennium voor Christus: een rituele gu bloemkelk van de Shang periode en een vaas voor alcohol (guang) van de Zhou periode met opschrift. De Han periode (1e-2e eeuw) wordt vertegenwoordigd door een elegant bronzen paard, meer dan een meter hoog, dat eertijds deel uitmaakte van de grafgiften van een rijke persoon. Een spectaculair werk! Ten slotte wordt ook de kleine collectie van de Liao periode (916-1125) van het Museum aangevuld met een schitterend dodenmasker in verguld koper.

DE MEESTE PRECOLOMBIAANSE WERKEN zijn afkomstig uit Mexico. Onder die vinden we stenen maskers in Olmeekse en Chontal stijlen, keramiek van Colima (100 voor Christus - 250), alsook een schitterend juk in groene steen met een jaguarhoofd, van de beschaving van Centraal Veracruz (450-750). Het gaat om het eerste ensemble van dit soort dat wordt aangeboden aan Mariemont en dat in die hoedanigheid dan ook bijzondere aandacht zal krijgen en een diepgaande studie. Naar aanleiding van de tijdelijke tentoonstelling zullen deze zeventien Precolumbiaanse werken van zeer hoge kwaliteit ook een plaats krijgen binnen de permanente collecties.

Uitzicht van de tentoonstelling. © Koninklijk Museum van Mariemont - Foto M. Lechien.

Curatoren van de tentoonstelling:

Catherine NOPPE en Ludovic RECCHIA.

Het museum is alle dagen open, van 10u tot 18u (behalve op maandagen die geen feestdagen zijn). Meer informatie

 

Het Park van Mariemont is geopend.

 

La Terrasse de Mariemont (restaurant) is geopend.

 

Bibliotheek : open op afspraak.

 

Het Atelier du Livre is gesloten.

 

Dank u voor uw begrip !
En tot binnenkort !


 

 

Omwille van veiligheidsredenen worden tassen en jassen niet toegelaten in het museum en moeten ze aan het onthaal achtergelaten worden. Wij danken u alvast voor uw begrip.