Afdrukken

Henry Bauchau, de tand der tijds

De tentoonstelling “Henry Bauchau. De tand des tijds” vereerd een auteur die de 20e eeuw doorkruist heeft en waarvan men in 2013 de honderdste verjaardag van de geboorte viert. Met de verbeelding als geleidraad zal de tentoonstelling de ondergrondse verhoudingen tussen de schrijver en zijn oeuvre aan het licht brengen.

Archieven, nooit uitgegeven werken, schilderijen, tekeningen en standbeelden van de auteur, films en adaptaties schetsen het parcours van de schrijver en situeren hem niet alleen in de wereld der letteren maar ook als man.

Naar aanleiding van de 100e verjaardag van de deken van de Belgische letteren organiseert het Koninklijk Museum van Mariemont een tentoonstelling die in het teken staat van de tijd en de beproeving. Het werk van Henry Bauchau staat symbool voor de manier waarop literaire creatie een leven totaal kan veranderen.

Parcours en verbeelding

Henry Bauchau heeft de onrust van de 20e eeuw beleefd: hij maakte als kind de Eerste Wereldoorlog mee en nam als jongeman deel aan de Tweede Wereldoorlog. Hij werd echter ook getekend door de diepgaande sociale en culturele veranderingen die zich in Europa voltrokken. De heropbouw van Europa na de oorlog, de groeiende aandacht voor de psychoanalyse, Mei 1968, de Golfoorlog, de teloorgang van de idealen van de massa en 11 september 2001; al deze gebeurtenissen vinden, samen met enkele intieme, persoonlijke ervaringen, een vertaling in zijn werk en krijgen vorm tijdens het schrijven.

Gengis Khan, Oedipus of Antigone; het zijn personages die behoren tot het collectief geheugen. Via zijn personages ondervraagt Henry Bauchau zichzelf, en zijn lezers, over hoe we dankzij verbeelding de tand der tijds kunnen doorstaan. Gezien zijn lang schrijversverleden is Henry Bauchau de ideale persoon om een antwoord te vinden op deze vraag. Clandestien poëet op zijn 19e en publicerend schrijver op zijn 45e; Henry Bauchau is op zijn honderdste verjaardag een unieke getuige van een eeuw en een levenswijze die wij enkel kennen uit de geschiedenisboeken.

De relatie tussen de man en zijn werk

De tentoonstelling vertrekt vanuit een dialoog tussen werk en leven en wilt aantonen hoe een man van de literatuur zich staande houdt ten koste van de 'man van de actie', de man die hij eigenlijk dacht te zijn. Voor hij erkend werd als gevierd romanschrijver en poëet, was Henry Bauchau een geëngageerd christen, journalist, jurist, soldaat, boekhandelaar, directeur van een internationale school en psychotherapeut.

Henry Bauchau laat zich echter niet samenvatten in enkel zijn actieve en sociale functies. Het is in de context van zijn vriendschappen en liefde van zijn naasten, van de intellectuele en artistieke gemeenschap waarin hij vertoefde dat we zijn engagement voor het schrijven begrijpen. Het is ook pas door het bestuderen van de band die hij had met de boeken die hij kocht, van de persoonlijkheden die hij ontving, de plastische kunstwerken die hij maakte (schilderijen, tekeningen en sculpturen) of de werken die anderen maakten over zijn oeuvre, dat we een beter beeld krijgen over de ontwikkeling die hij als schrijver doormaakte.

TENTOONSTELLING TOEGANKELIJK van 02 november 2012 tot en met 24 februari 2012.

Toegang: 1€ (toegang tot de permanente collecties inbegrepen)

Het museum is alle dagen open, van 10u tot 18u (behalve op maandagen die geen feestdagen zijn). Meer informatie

 

Het Park van Mariemont is geopend.

 

La Terrasse de Mariemont (restaurant) is geopend.

 

Bibliotheek : open op afspraak.

 

Het Atelier du Livre is gesloten.

 

Dank u voor uw begrip !
En tot binnenkort !


 

 

Omwille van veiligheidsredenen worden tassen en jassen niet toegelaten in het museum en moeten ze aan het onthaal achtergelaten worden. Wij danken u alvast voor uw begrip.