Afdrukken

Schrijvers: gebruiksaanwijzingen. Van Voltaire tot bleuOrange (hypermedia)

Naast portretten, anekdoten en maatschappelijke realiteiten presenteert de tentoonstellingo ok, op chronologische en thematische wijze, het leven en de ideeën van schrijvers die tussen de 18e eeuw en vandaag steeds onze grootste sociale, intieme, politieke of heiligebezorgdheden weerspiegelden.

Met originele en digitale documenten, audiovisuele archieven, karikaturen, kunstbeelden, gravures, foto’s en hedendaagse kunstwerken legt de tentoonstelling op innoverende manier de vraagstelling over de actualiteit van deze eeuwenoude figuur.

Wat is een schrijver? Het is iemand die zeker meer dan eens de verbeelding heeft opgewekt van iedereen die gevoelig is voor de magie van woorden en literatuur. Een schrijver maakt nu eenmaal deel uit van onze collectieve verbeelding. Hoe men zich een schrijver ook inbeeldt - zittend aan zijn schrijftafel, reizend, dromerig en levendig of geheimzinnig en politiek geëngageerd, het is en blijft een belangrijk figuur in onze moderne geschiedenis.

Een historisch en hedendaags standpunt

De tentoonstelling is chronologisch en thematisch opgezet en geeft zo een overzicht van hoe de schrijver een plaats heeft weten te veroveren in onze cultuur. De bezoeker wordt ondergedompeld in verschillende atmosferen die, startend in de 18eeeuw, elk een sleutelmoment weergeven in de evolutie van de figuur 'de schrijver.' Tijdens het bezoek ontmoeten ze de groten der aarde - Voltaire, Hugo, Sand, Sartre, Duras of Céline – en kruisen ze de weg van die schrijvers die minder bekend zijn maar er desalniettemin mee voor gezorgd hebben dat literatuur de belangrijkste pijler van onze regionale, nationale en internationale cultuur werd.

In deze tentoonstelling gaan belangrijke werken die een mijlpaal zijn in onze geschiedenis hand in hand met archiefvideo's en symbolische of uit de toon vallende objecten die kunnen geassocieerd worden met schrijvers. Het hypermodern literair mediatijdschrift bleuOrange (Montréal) brengt een speciale editie uit waarin verschillende hedendaagse schrijvers interactieve, onuitgegeven multimediateksten voorstellen, die te bekijken zijn tijdens het bezoek. Met behulp van de nieuwe media schetst de tentoonstelling zo een beeld van het statuut van de schrijvers van morgen

De schrijver en de rest

De tentoonstelling "Schrijvers: gebruiksaanwijzingen" neemt u mee naar het universum van de schrijver, zowel achter de coulissen als op de scène. Van Voltaire tot de hedendaagse schrijvers, ze staan oog in oog met de uitdagingen waarmee onze samenleving wordt geconfronteerd. Ze bieden het hoofd aan oorlogen, ze passen zich aan aan de grote omwentelingen in de kunst en media, ze worden het hof gemaakt door de machtigen in literatuurland die hen herleiden tot instrumenten, die een prijs plakken op hun werk en hen omvormen tot commerciële objecten. Hun leven verplaatst zich naar de publieke ruimte en hun laatste rustplaats wordt nationaal of museaal patrimonium.

Door van schrijvers sterren en verzamelobjecten te maken, hen uit te nodigen voor televisieprogramma's waarin om hun mening wordt gevraagd over alles en niets, hun leven te verfilmen … evolueert de figuur van de schrijver, diegene die zo'n centrale plaats inneemt in onze westerse cultuur, naar een volledig nieuw concept. Vroeger werd aan het concept van de 'moderne schrijver' vormgegeven door de opkomst van de drukkunst of de oprichting van instituten die de autoriteit van dit concept erkenden. Vandaag zijn vooral de websites en blogs, die bijdragen tot het imago van een schrijver of dienen als een nieuwe expressievorm, op weg om de werkwijze van schrijvers drastisch te veranderen. bleuOrange, het hypermodern literair mediatijdschrift bijuitstek, is daar een goed voorbeeld van.

Een schrijver neemt de maat van de ontwikkelingen in onze samenleving: hij is enerzijds het boegbeeld van hedendaagse veranderingen en vestigt anderzijds de aandacht op de veranderingen die ons nog te wachten staan.

Het domein van een schrijver: van het intieme naar het mediacircus

Hoe gaat een schrijver om met het intieme en hoe wordt deze geëxploiteerd? Hoe plant een schrijver zijn politieke acties en hoe staat hij tegenover de evolutie in het medialandschap? Hoe en waarom worden sommigen op een voetstuk geplaatst? De tentoonstelling laat de bezoeker toe de schrijver te observeren in de verschillende domeinen waarin hij actief is en te begrijpen hoe de media en machtsgroepen de schrijver soms gebruiken om hun eigen doelstellingen te bereiken.

TENTOONSTELLING TOEGANKELIJK van 02 november 2012 tot en met 17 februari 2013.

Toegangsprijs: 4€ (korting mogelijk)(toegang tot de permanente collecties inbegrepen)

De bezoekersgids en de teksten van de tentoonstelling zijn ook in het Nederlands voorzien.

Het Koninklijk Museum van Mariemont is open van dinsdag tot en met zondag en feestmaandagen, van 10u tot 17u. 

 

Telefoon : + 32 (0)64 21 21 93

 

E-mail : info(at)musee-mariemont.be

 

Het Park van Mariemont is open van 8u tot 18u.

 

La Terrasse de Mariemont (restaurant) is binnen en buiten geopend, mits reservering (+32 (0)64 27 37 63).

 

De bibliotheek : open mits reservering (+32 (0)64 27 37 78).

 

Dank u voor uw begrip !

En tot binnenkort !